// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Annemarie Lund, Hakon Lund & Lulu Salto Stephensen: Danmarks havekunst
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Arkitektur, Havebog, Historie, Kunst

Annemarie Lund, Hakon Lund & Lulu Salto Stephensen: Danmarks havekunst

Skrevet af den 15. november 2020 – 05:49Ingen kommentarer

“Danmarks Havekunst” er et kærkomment genoptryk af det storslåede trebindsværk om havekunstens udvikling i Danmark fra midten af det forrige århundrede og frem til i dag. Det monumentale værk henvender sig til alle, der er interesserede i landskabsarkitektur og kulturhistorie.

De tre vidunderlige bind lader os dykke ned i de forskelige tiders opfattelser og udformninger af haver, og giver et imponerende flot og omfattende billede af dansk havekunst. Blandt andet gennemgås hele perlerækken af Danmarks berømte haveanlæg, der sættes ind i deres kunstneriske og kulturhistoriske sammenhæng. Lige fra Liselund, Sophienholm, Fredenborg, Dyrehaven, Kongens Have og haven ved Bregentved Slot på Sydsjælland for blot at at nævne nogle af de allermest vidunderlige.

Værket er kronologisk opbygget. Første bind fortæller om havekunstens spæde begyndelse i Danmark fra renaissancen frem til cirka 1720, og fokuserer især på barokhaven. Bind II sætter fokus på den romantiske landskabshave og udviklingen hele vejen op til 2. Verdenskrig; en periode, hvor havekunstens kompleksitet og bredden øgedes kolossalt og haven også blev et sted for almindelige mennesker. Villahaven begynder så småt at udvikle sig og det samme gør kolonihaverne.

Bind III fortsætter med gennemgang af offentligt tilgængelige parker og anlæg, som blev skabt til alle borgerne – det være sig i forbindelse med fx mortorveje, almennyttige boliger og offentlige bygninger. Fælles for alle tre bind er, at der især fokuseres på haver og arealer, der har været udformet af forskellige havearkitekter.

Generelt for alle tre bind er, at de er meget fint og nuanceret illustreret med et billedmateriale, der er skabt i den samtid, som de beskriver. For eksempel malerier, stik og i bind III naturligvis fotografier. Det understreger i den grad, den historiske rejse, som værket tager os med på. I bind II er der for eksempel et maleri af C.W. Eckersberg, der giver et fint tidsbillede af den vilde romantiske haves stil, og alle de stemninger, man ønskede at fremkalde.

Bøgerne er også gode rejseguider, fordi mange af de haver og parker der vises kan besøges i dag. Så hvis man har en yndlingspark, og gerne vil vide mere om den og dens kulturhistoriske samtid, så kan man med alt sandsynlighed læse om mere om den i dette forunderlige værk. Glæd dig!

Min enste anke, er at der mangler register, der forklarer tekniske haveudtryk. For kender man ikke disse fagudtryk i forvejen kan værket fremstå elitært og svært. Og det er synd og skam.

Annemarie Lund, Hakon Lund, Lulu Salto Stephensen: Danmarks Havekunst – Bind 1-3, Forlaget Vandkunsten, 1.285 sider, ny genoptrykt udgave udkom den 17. juni 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.