// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Bergstrand: Ingemar Modigs morgengry
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Mikael Bergstrand: Ingemar Modigs morgengry

Skrevet af den 29. maj 2020 – 06:29Ingen kommentarer

Her på bogblogger.dk kender vi Mikael Bergstrand som forfatteren bag trilogien om Göran Borg, der finder nyt livsmod og energi i mødet med Indien, hvor han får nye venner og finder kærligheden igen. ‘Ingemar Modigs morgengry’ har ligeledes en midaldrende mand i centrum, og hans liv er også slået ud af kurs. Han er en hel del længere ude end Göran Borg, for Ingemar er tvangsneurotiker, lider af angst og bor i en kedelig lejlighed i en kedelig lille by i Sverige. Her lever han som førtidspensionist i fred for andre mennesker, dybt optaget af sine mange tvangshandlinger som eksempelvis flere timers daglig rengøring.

Man finder tidligt i romanen ud af, at der er sket et eller andet dramatisk i hans liv, og at de mange ritualer holder minderne herom på afstand. Tonen er mere sort end i forfatterskabets trilogi om Borg, men også her bliver det trods alt i kontakten med andre mennesker, at der synes at være en vej ud af det kæmpe dybe sorte hul, man kan grave sig ned i. For er der en ting, som Modig har brændt for, så er det fodbold. Og på en af hans daglige, lange gåture overværer han en gruppe drenge og en enkelt pige gå til den på den lokale fodboldbane. Pigen afdribler, løber fra drengene og scorer som en anden verdensstjerne. Modig er dybt fascineret, og det viser sig, at den 11-årige pige, som er syrisk flygtning, har brug for ham.

Men med de syriske flygtningens ankomst til lilleputbyen åbnes historiens anden flanke. For de skaber utryghed, og det håber en falleret lokaljournalist at kunne bruge til at booste sin karriere. Der bliver ballade, og det giver ham noget at skrive om. Desværre truer det også relationen mellem det unge fodboldtalent og neurotiske Ingemar.

På trods af den sorte grundstemning i ’Ingemar Modigs morgengry’ er det en rigtig feel good-roman. Personerne lever på randen, og flere af dem er ved at gå til, men der er sprækker af lys for dem alle. Og Bergstrand formår igen at skabe en hjertevarm historie med et persongalleri, der både er genkendeligt og på kanten til det karikerede.

Mikael Bergstrand: Delhis smukkeste hænder, Tåge over Darjeeling, Yogi i Østerlen

Mikael Bergstrand: Ingemar Modigs morgengry. Modtryk, 299 sider. Oversat af Lilian Kingo. Maj 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.