// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johan Theorin: Gravgæst
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Krimi

Johan Theorin: Gravgæst

Skrevet af den 14. maj 2020 – 06:21Ingen kommentarer

Så er der dømt sommer på Øland med hedebølge og turistsæson i denne fjerde bog i Theorins Ølandskvartet. Gerlof nyder varmen i sin lille have foran sit hus og en velfortjent ferie fra plejehjemmet. Det bliver måske hans sidste sommer uden for plejehjemmet, for Gerlof er ikke optimistisk i forhold til den tid, han har tilbage. Han har selskab af sine børnebørn og når hans to døtre støder til om nogle uger, flytter han tilbage til plejehjemmet, for hans lille hus kan ikke rumme dem alle.

Turisterne valfarter til øen, både til den lokale campingplads i Stenvik, men også til det store luksuøse ferieresort Ölandic resort, som familien Kloss ejer og driver. De er tre søskende: to brødre og en søster, hvor det er Kent og Veronica, der er hovedkræfterne. Den sidste bror er mere sky og bor ikke på øen til dagligt. Men han er kommet nu for at arbejde på resortet sammen med sine sønner Mats og Jonas. Jonas er 12 år og skal både holde ferie og arbejde.

Sangerinden Lisa er også på resortet for at arbejde. Hun er hyret til at underholde på resortet som DJ om aftenen, så alt er klart til en god sommer. Her bliver hun sit alias Lady Summertime, der ikke kun spiller plader, men også har andre ting kørende i ly af mørket.

Selv om Jonas’ farbror Kent siger, at 12 år er den bedste alder, så er der skår i ferieglæden for Jonas, for han bliver holdt udenfor af sine fætre og storebror. Da de en aften tager i biografen, sejler han ud i sin jolle. Der møder han et større skib, som er ved at synke og det viser sig at være fyldt med døde mænd.

Jonas bliver skrækslagen og søger trøst hos Gerlof, som er den eneste voksne som rigtigt ser ham, passer på ham og hører ham. Og høre det kan Gerlof, for han har fået høreapparater, og nu hører han både fugle men også samtaler, som ikke er for hans ører

Sideløbende med handlingen i nutiden, inviteres vi til det store udland i 1930’erne, hvor Sven med sin stedsøn Aron emigrerer for at få et nyt og bedre liv end det, som Øland kunne byde på. Det er hårdt i det nye land. Hårdt arbejde, dårlig mad og kummerlige forhold. Men begge tror på et bedre liv her, og kæmper for det. Dog er alt bestemt ikke som det skal være, og følelsen af had og hævn vokser.

Fortid og nutid griber ind i hinanden og handlinger, som ikke kom frem i dagens lys for mange år siden, påvirker nutiden. Noget uforløst der involverer Kloss familien ulmer og truer med en eksplosion.

Med vanlig refleksionsevne undersøger Gerlof omstændighederne bag skibet med de døde sømænd, som er forsvundet, en forsvundet vagt, mord og meget andet. Samtidigt indvies vi i de barske forhold, der gjorde sig gældende for svenske emigranter i udlandet.

Gravgæst er meget spændende, og jeg slugte den. Jeg har kunne lide alle bøgerne i Theorins Ølandskvartet og været godt underholdt, men denne var den mest spændende. Den udkom for første gang i 2013 og er genudgivet i 2020. Vi har tidligere anmeldt de tre andre på bloggen: Skumringstimen, Natstorm og Blodlag.

Johan Theorin, Gravgæst, forlaget Modtryk, oversat af Dorthe Nors, 488 sider, januar 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.