// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Johan Theorin: Natstorm
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Johan Theorin: Natstorm

Skrevet af den 26. april 2020 – 06:22Én kommentar

Natstorm er en del af Johan Theorins Ølandskvartet, som foregår på Øland og med den ældre pensionist Gerlof som omdrejningspunktet i krimiplottet. Han nyder liver som pensionist og formår at stille de rigtige spørgsmål til de rigtige mennesker, så han kan bidrage til at opklare krimisager på hans elskede ø. I denne bog bliver vi også præsenteret for hans niece Tilda.

Joakim og Katrine Westin har købt den gamle fyrmestergård og de to tilhørende fyrtårne på Øland, og er gået i gang med det kæmpe arbejde at renovere gården. Ideen er, at de måske på længere sigt vil lave et Bed & Breakfast der. Katrine er flyttet derud med børnene to måneder før Joakim og startet renoveringen op, mens Joakim fik afviklet de sidste ting i Stockholm.

De to har i flere år købt gamle huse, som de har renoveret og solgt videre, og fyrmestergården er det største køb, de har gjort og skal også være det sted, de vil blive boende. De glæder sig til livet her sammen, og dog, for der er noget, som ikke er, som det skal være. Man fornemmer nogle ridser i deres forhold. Noget usagt.

Samtidigt går der onde historier om den kæmpestore gård, som de har købt, for da den blev bygget i midten af 1800-tallet, var det af vraggods fra et skib, der gik ned, og det siges at man kan høre de døde sømænds stemmer i træet. Det siges også, at de døde går igen juleaften.

Katrine har som barn boet på Øland med sin mor og fra den tid har hendes mor skrevet dagbog om nogle af de mennesker, der har boet på gården og også døde der. Katrine finder også noget i deres lade, der vidner om, at gården har favnet mange mennesker og deres liv og død. De historier og tragedier får vi som læser indblik i som sidespring til hovedhistorien.

Mens renovationsarbejdet skrider frem, bliver vi klogere på Joakims og Katrines liv, deres fortid og de minder derfra, som skygger for fremtiden. De sværmer begge om de to fyrtårne, som indeholder hemmeligheder. De har ikke lyst i mange år, men en aften lyser det ene, og historien siger, at det kun lyser, når nogen skal dø. Og en dag sker endnu en tragedie på fyrmestergården og ingenting bliver nogensinde det samme igen.

Gerlof er som altid i Theorins ølandskvartet på banen og denne gang får han hjælp af sin niece Tilda, som er blevet ansat inden for det lokale politi. I horisonten lurer en natstorm, som er en voldsom snestorm, og den har tidligere ødelagt meget for mange.

Årsagerne til at jeg kan lide Theorins Ølandskvartet er den blanding af Gerlofs gedigne tænken og de historiske elementer på øen inden for rammen er det lidt mystiske, som viser sig at bunde i menneskelige aspekter. Det fungerer rigtigt godt og jeg var igen godt underholdt.

Johan Theorins Ølandskvartet kan læses uafhængigt af hinanden, men der er en vis tidsmæssig linje i dem, som centrerer sig om Gerlof, der har boet på øen hel sit liv. Vi har tidligere anmeldt Skumringstimen, som også er en del af Ølandskvartetten. Natstorm udkom første gang i 2008, og er genudgivet i 2020.

Johan Theorin, Natstorm, forlaget Modtryk, oversat af Dorthe Nors, 398 sider, januar 2020

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.