// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alice Munro: Noget jeg gerne vil sige
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Noveller

Alice Munro: Noget jeg gerne vil sige

Skrevet af den 20. februar 2020 – 12:53Ingen kommentarer

Tilbage i 1974 skrev Alice Munro en novellesamling, som nu er oversat til dansk. Og tænk, den har vi manglet uden at vide det! I alt 13 noveller med humor, alvor, kærlighed. Små velfortalte historier, hvor vi når at lære nogle mennesker godt at kende. I hvert fald så vidt, det kan lade sig gøre på ca. 20 sider.

Og det er netop novellens lod – at indføre os i en verden for en stund, og som Ida Jessen, oversætteren og selv forfatter, nævner: “At læse noveller er et godt sted at begynde tilvænningen til fordybelsen.” Og Alice Munros “Noget jeg gerne vil sige” er et godt sted at begynde. I hvert fald får den min varmeste anbefaling.

Alice Munro kan noget med sproget – til tider prosaisk ment på den mest positive måde og andre gange med sætningskonstruktioner, der kan gøre en helt forpustet. Hun formår at gøre alle karakterer skarpe i deres fremstilling, så man som læser får et helt tydeligt billede af, hvem de er og ser ud. Konfrontation er et tilbagevendende tema: enten konfrontation af en persons svaghed, skam, en løgn eller en affære. Alice Munro får det ubehagelige til at være tåleligt, og hvor det er hovedpersonen i novellen, der konfronterer andre, får vi så mange nuancer med som muligt, så det bliver troværdigt. Hun har et ret godt blik for mennesker.

Det skønne med en novellesamling som Alice Munros er, at indholdet kan ramme bredt i forhold til smag og behag. I hvert fald, hvis forfatteren gør det godt. I dette tilfælde kan der være en af novellerne, man som læser synes særligt godt om, men det er ikke ensbetydende med, at man elsker resten. Så bredt og vidtfavnende skriver Alice Munro.

Eksempelvis møder vi i novellen “Hvordan jeg mødte min mand” teenageren Edie, der er pige i huset hos dyrlægen, og hun ender med at blive gift på et lidt skævt grundlag. Efterfølgende kommer “At gå på vandet” med den ældre herre Lougheed på banen. Han ser et spændende lys i den tænksomme og intelligente unge mand, Eugene, der bor til leje i Lougheeds hus, og som har tænkt sig at eksperimentere med at gå på vandet. Vidt forskellige personer, baggrunde og udviklingshistorie, og det kan Alice Munro – der er som sagt noget for enhver smag.

På bogblogger.dk er en anden af Alice Munros andre novellesamlinger også anmeldt, læs mere her: Alice Munro: Forunderlig er kærligheden

Noget jeg gerne vil sige, Alice Munro. Gyldendal. Oversat af Ida Jessen. 320 sider. Udgivet 20. februar 2020