// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dan Turèll: Om musik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Musik

Dan Turèll: Om musik

Skrevet af den 25. december 2019 – 06:00Ingen kommentarer

Dan Turèll var et ikon i sin tid. Sjældent har en forfatter og digter brændt igennem som han. Med sorte negle, barberet isse og usædvanlige, skarpe, underfundige og anderledes historier placerede han sig i rampelyset på en måde, der var usædvanlig for en forfatter i 70-80’ernes Danmark.

Med uddrag fra forskellige Dan Turèll-udgivelser såsom Onkel Danny fortæller, 3-D digte, Dan Turèll i byen, Storby blues, Dan Turèll i byen igen og Drive-in digte får vi i Om musik en lille smagsprøve på Dan Turèlls evner som fortæller. Tekster med den ene namedropping efter den anden.

Det kører derud af i højt tempo. Som i ”Charlie Parker i Istedgade”;

”I aften er det Charlie Parker i Istedgade
Charlie Parker i Istedgade, take 3 –
Charlie Parker på Mols Kro
Charlie Parker i Keyhole Sex
Charlie Parker, træt, med cigaretten og hornet
som vekslende baby blue-sutter i
mumlende mundvige
i natkiosken på hjørnet –
Charlie Parker lænet op ad farvehandlerens
stentrappe”

Efter min mening egner Dan Turèlls tekster sig bedst til at blive læst højt (gerne af en mand med dyb stemme!) og det i et hurtigt tempo. Der er en nærmest manisk rytme i hans tekster, som man kan få frem ved at læse dem højt. Det er en syret, men ret fed oplevelse at læse denne nye Kolibri-bog.

Gyldendals miniserie Kolibri er den perfekte gave i alle henseender. For selvom bøgerne i serien er mindre end de fleste bøger, er de skrevet af store forfattere med noget på hjerte. Har du aldrig før læst Dan Türell, er dette en god lille smagsprøve.

Dan Turèll: Om musik, Gyldendal, 64 sider, november 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.