// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Toni Morrison: Elskede
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Roman

Toni Morrison: Elskede

Skrevet af den 20. januar 2020 – 06:10Ingen kommentarer

Der er ikke lagt fingre imellem i skildringen af Sydstaternes slaveri i 1800-tallet i Toni Morrisons fjerde bog Elskede. Det er heller ikke en overraskelse, at det er netop denne roman, der i 1988 sikrede Morrison Pulitzerprisen. En ammende mor med dybe ar på ryggen efter at være blevet pisket og hendes blodige døde barn i hænderne. Morrison fortæller en historie, der simpelthen er for ubærlig til, at man kan tro, den er sand.

Sethe undslipper sit liv som slave på Sweet Home med frygtelige ar på sjæl og krop. Atten år senere hjemsøges hun stadig af sit døde barn, Elskede, og det forfærdelige, Sethe gjorde for at skaffe sig frihed for sig selv og sine fire børn. Det, hun i afmagt og desperation gjorde for ikke at miste friheden igen. Sammen med sin datter Denver bor de som udstødte i Sethes afdøde svigermor Baby Suggs hjem. Sethes andre børn er væk – fordrevet af Elskede, som spøger i alle husets kroge. Lige indtil den dag, Paul D banker på deres dør og roder op i fortiden og bringer nutiden ind i det lille hjem.

Bogens konstante vekslen mellem fortid og nutid kræver en opmærksom læser for at få alle detaljer med. Det er ikke, som man kunne tro, en historie om et hjemsøgt hus, men en historie om, hvor langt en mor vil gå for at beskytte sine børn fra den skæbne, de har i vente. Hvilke grufuldheder en slave dengang måtte udstå i hænderne på overlegne individer, der så dem som værende intet andet end dyr, der kunne avles på, ydmyges og forkastes ved den mindste form for ulydighed.

Jeg kunne fortælle så meget om denne bog og de personer, der efter endt læsning står så umådelig stærkt i min erindring, men det er Toni Morrisons historie, og den må du opleve på egen hånd. Alene tanken om, at Sethes historie er baseret på en sand historie, gør kun oplevelsen mere intens og hjerteskærende. Af de fire nye udgivelser af Morrisons værker er Elskede nok den bog, der beskriver Sydstaternes slaveri på den ærligste og værste måde.

Læs også vores anmeldelser af Toni Morrisons andre bøger Sula, Blå, Blå øjne og Salomons sang

Toni Morrison: Elskede, Politikens forlag, 352 sider, november 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.