// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christina Vorre: De sidste øboere – Fortællinger fra udkanten af det danske ørige
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Fotodokumentar

Christina Vorre: De sidste øboere – Fortællinger fra udkanten af det danske ørige

Skrevet af den 11. september 2019 – 07:02Ingen kommentarer

“Der kan være rift om pladserne til rundvisningerne på Baagø, så man skal huske at bestille i god tid, hvis man vil være sikker på at komme med. Astfalt bliver til grus, når traktoren svinger ind på den gamle vej ud til øens fiskerhuse, der i dag fungerer som sommerhuse med udsigt lige ud til Lillebælt.”

“Baagø er fantastisk, der er bare ikke nogen, der vil bo her.”

I bestselleren “Forladt – Fortællinger fra 20 ubeboede danske øer” tog Christina Vorre læserne med på en opdagelsesrejse til udvalgte ubeboede danske øer, som engang husede små, isolerede samfund. I nærværende bog har Vorre besøgt 10 danske øer, hvor nogle af de få tilbageblivende beboere fortæller deres historier.

Christina Vorre skildrer unge som ældre, som stadig lever på øerne i udkanten af Danmark, på trods af det stadigt faldende indbyggertal og manglende infrastruktur. Man kunne måske frygte, at bogen udelukkende blev et gravskrift over livet på øerne. Men der er også opløftende læsning, i form af de (enkelte) unge, der vælger øerne til.

Billedsiden er præget af den meget dokumentaristiske stil og de historiske billeder, som også var signifikante i “Forladt”. I denne bog understreger billederne også de fine fortællinger om både natur og beboere. Som læser uden tilknytning til de forskellige lokalsamfund savner man dog, at billedsiden får lov til at folde sig endnu mere ud, så appetitten på selv at besøge øerne kunne skærpes langt mere.

Historierne er bogens force. Vi hører blandt andet om de ulykkelige historier fra mandehjemmet på Livø og møder den allersidste fåreavler på Saltholm bare 12 kilometer fra Rådhuspladsen. Vi møder også Jørgen, der eneboer på Hirsholmene. Men jeg holder særligt meget af fortællingen om den unge Christina, som er landmand på Baagø. Hendes historie peger både fremad og maner til eftertænksomhed. Er øboerne en uddøende race? Eller vil det være muligt atter at skabe tidsvarende liv i vandkantsdanmark?

Jeg håber, at Vorre vil fortsætte det prisværdige arbejde med ikke kun at skildre småøer, men også at beskrive de mange spændende lokalsamfund, der findes overalt i Danmark. Så kunne hendes bøger stå som en kanon over udkantsdanmark og dets beboere. Det fortjener de.

Christina Vorre: De sidste øboere – Fortællinger fra udkanten af det danske ørige, Lindhardt og Ringhof, 24. juni 2019, 328 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.