// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christina Vorre: Forladt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fotodokumentar, Historie

Christina Vorre: Forladt

Skrevet af den 9. september 2019 – 06:19Ingen kommentarer

I den danske nationalsang “Der er et yndigt land” lyder det: “og ædle kvinder, skønne møer, og mænd og raske svende bebo de danske øer, bebo de danske øer.” Det har muligvis været sandt engang. Men i dag er historien om de danske øer en ganske anden. Danmark er et ørige, der består af 395 øer. Heraf er de 320 ubeboede. Altså langt størstedelen. På de fleste af øerne har der aldrig boet en sjæl, men tallet dækker også over de øer, der engang har dannet ramme om små isolerede samfund og skæbner.

I den smukke og informative bog “Forladt”, tager forfatteren Christina Vorre os med på en billed- og historiemættet opdagelsesrejse til tyve udvalgte danske øer, som har været beboede engang, men nu står forladte hen. Nogle af øerne har fået nye liv, fx som små ferieperler og naturreservater.

Christina Vorre folder både unikke og spændende historier ud, som langt hen ad vejen gør os klogere på vores danmarkshistorie. Vorre baserer historierne på et bredt kildmateriale i form af historiske fotografier, baggrundsartikler og andet historisk materiale.

For eksempel dykker hun ned i historien om Marsk Stig, der slog sig ned som falskmøntner på øen Hjelm efter mordet på Erik Klipping, der blev stukket ihjel i Finnerup Lade. Vi præsenteres også for den skøre historie om øen Elleore, som den dag i dag er et kongerige i kongeriet, der oven i købet har sin egen tidszone og møntfod.

Det er et meget ambitiøst projekt, Vorre har kastet sig ud i. Vigtigt og spændende. Mit eneste ankepunkt er, at bogen sætter sig lidt imellem to stole. Den bliver aldrig rigtig dybdegående nok til at være en historisk bog – dertil er der ikke nok kildemateriale. Omvendt er den ikke letlæst og underholdende nok til at fastholde en læser uden lokalhistorisk interesse. Men har man relation til øerne, er bogen et must have.

Billedsiden er domineret af topografiske kort, historiske tegninger og fotos, der desværre ikke er særlig spændende. Til gengæld er bogens nyere fotos, specielt Jesper Vorres, fuldstændig fremragende. De giver akut lyst at pakke rygsækken og tage på opdagelsesrejse i det danske øhav.

“Forladt” er en bog man køber og læser for de mange fine anekdoters skyld – men forvent ikke at få en blændende smuk coffetablebook, som det havde været oplagt at lave. Dertil er den samlede billedside ikke storslået nok. Desværre.

Christina Vorre (f. 1980) er uddannet cand. mag. i dansk og historie, og arbejder i dag som tekstforfatter i kommunkationsbranchen. “Forladt” er hendes debut som forfatter. Hun har siden skrevet den anmelderroste bog “De sidste øboere”, som også anmeldes her på Bogblogger.

Christina Vorre: Forladt, Lindhardt og Ringhof, maj 2017, 240 sider, rigt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.