// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » TrapDanmark: Frederiksberg Kommune
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Historie, Politik & debat, Samfund

TrapDanmark: Frederiksberg Kommune

Skrevet af den 21. maj 2019 – 07:56Én kommentar

TrapDanmark er et ambitiøst projekt om at beskrive hele Danmark geografisk, statistisk, kulturelt og samfundsmæssigt. Denne udgave af TrapDanmark er 6. udgave på 34 bind og mere end 9.000 sider. Første udgave blev sat i verden under Frederik d. 6. og var færdig 1860. Den 5 og hidtil seneste udgave udkom 1953-1972, og der er som forordet konstaterer sket en del i Danmark siden da.

De 34 bind i selve bogværket dækker hver især flere kommuner, og derfor udkommer de enkelte kommuner også i enkeltstående bøger. Det er ikke muligt for os at anmelde alle bøgerne, så her på bogblogger har vi valgt at anmelder bogen om Frederiksberg. Jeg er nemlig født og opvokset på Frederiksberg, har en livslang interesse for byen og når jeg selv skal sige det en ret stor indsigt i stort og småt vedrørende Frederiksberg efter 10 år som politiker på Frederiksberg Rådhus (jeg er dog ikke længere aktiv politiker). Så jeg har glædet mig til at læse TrapDanmarks udlægning af min hjemby.

Lad mig slå fast med det samme: TrapDanmark er en guldgrube af informationer om Frederiksberg. Det er et ambitiøst værk, spækket med interessant viden om landskab, historie, befolkning, kultur og ikke mindst beskrivelser af den fysiske by. Det er rigtig godt. Det er et fagligt værk, der rimelig kort og kontant gennemgår Frederiksberg fra den ene ende til den anden. Undervejs er der med bokse blevet plads til at slå ned på særlige kendetegn ved Frederiksberg, uanset om det er bygninger, steder, historiske øjeblikke eller eksempler på hverdagsliv.

Hvis man gerne vil have en kort introduktion til Frederiksberg, er TrapDanmark med de kun 112 sider (plus 10 sider noter) et oplagt og næsten uomgængeligt sted at starte.

Ulempen ved formatet er, at Frederiksberg ikke passer helt ind i det. Med sin kun 8.7 km2 er der ikke store landskabsmæssige forskelle, og eftersom byen er helt udbygget er der ikke mange geografiske kendetegn at fortælle om og formatet virker til at være lagt meget an på beskrivelse af landskaber. Kun Frederiksberg Bakke skiller sig ud, og til gengæld bliver dens højde beskrevet ikke mindre end fire gange på de kun 112 sider. Generelt kæmper bogen lidt med gentagelser, og det falder i øjnene når man læser den fra cover til cover. Sådan må det måske være – til gengæld er der virkelig mange sjove detaljer med, herunder detaljer jeg ikke anede. F.eks. at der i 1920’erne blev indført forbud mod banjospil på Frederiksberg, og at forbuddet aldrig er blevet ophævet igen. Jeg tvivler dog på, at man får bøde for at spille banjo – trods alt.

Hvad der ikke er så sjovt er, at artiklerne om nyere politisk historie er unøjagtige. Det ved jeg, for jeg var der, og har endda æren af at være nævnt (korrekt og neutralt) på side 110. Et eksempel: På side 109 fremgår det, at daværende borgmester Glenthøj ”som en af sine første handlinger afskedigede sin kommunaldirektør.” Det kan enhver med en kalender se er forkert. Glenthøj tiltrådte i januar 2009, og kommunaldirektøren blev afskediget et fuldt år senere, i begyndelsen af 2010. Det er heller ikke korrekt, at oppositionen var kritisk ovre for afskedigelsen, tværtimod, der blev bakket op fra det allerførste møde hvor sagen blev behandlet. Her skal forfatteren måske være mere undskyldt for unøjagtigheden, da hovedparten af detaljerne jo som en personalesag foregik på lukket dagsorden, og der var én SF’er (ud af i alt 4), der var kritisk. Resten af SF bakkede op, ligesom Enhedslisten og Socialdemokratiets 6 mandater (som jeg var gruppeformand for dengang).

Som en af dem, der var med under balladen om betalingsringen trækker jeg også på smilebåndet over formuleringen i TrapDanmark, men det afhænger måske af øjnene der ser… Generelt undrer det mig dog, at man ikke har fundet plads til at nævne den perlerække af fremtrædende landspolitikere og ministre, der har boet på Frederiksberg og taget lidt af byen med i Folketinget – uanset om de var valgt på Frederiksberg (som f.eks. Pia Gjellerup og Jan E. Jørgensen) eller ”bare” boede her (i nyere tid ikke mindre end tre statsministre: Jens Otto Krag, Poul Schlüter og Poul Nyrup Rasmussen). De er altså også en del af byens politiske historie, og flere af dem begyndte deres politiske karriere på Frederiksberg Rådhus.

Hvis du interesserer dig for Frederiksberg, så anbefaler vi også 100 historier fra Frederiksberg

TrapDanmark: Frederiksberg. 122 sider, TrapDanmark.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.