// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Nikolaj Bøgh: 100 historier fra Frederiksberg
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Nikolaj Bøgh: 100 historier fra Frederiksberg

Skrevet af den 8. april 2019 – 07:14Én kommentar

Smukke bygninger. Masser af træer. Velplejede forhaver, grønne åndehuller – og ikke mindst masser af historie. Frederiksberg er en landsby, midt i storbyen, med alt det bedste fra både hovedstad og lokal miljø. Og igen: masser af historie, der kan ses på hver eneste gade.

Forfatteren og lokalpolitikeren Nikolaj Bøgh har samlet ikke mindre end 100 små nedslag i de historiske bymiljøer i én samlet udgave, og det er der kommet en interessant og lærerig bog ud af. Hver historie får én side og ét foto og dermed bliver der plads til 100 forskellige frederiksbergske steder og deres historie. Formatet skyldes, at historierne oprindeligt er skrevet til lokalavisen, men det er blevet nænsomt overført til bogformatet, og det holder ganske fint. Billederne er flotte, måske en anelse postkort-agtige, men det står sig godt til formatet, så det gør ikke spor.

100 historier fra Frederiksberg har fået plads til både seværdigheder som Frederiksberg Slot og Bakkehuset, men også mere ukendte historier om fortidens byudviklere, erhvervsmænd, kunstnere og andre godtfolk, der gennem tiden har sat sit præg på Frederiksberg. Vægten er klart på de ældste bygninger og steder, ligesom de fleste af historierne stammer fra det østlige Frederiksberg, og på den måde er det en traditionel Frederiksberg-historie – om end der dog er blevet plads til enkelte historier fra den vestlige del af byen og fra nyere tid.

Nikolaj Bøgh kan sit stof, han kan skrive så man både bliver klogere og føler sig underholdt, og ikke mindst emmer bogen af hans store interesse for byen. 100 historier fra Frederiksberg er først og fremmest en saglig bog med faktuelle beskrivelser af Frederiksberg, men Bøgh er heldigvis undervejs meget tydelig om sine holdninger til hårdhændede renoveringsprojekter eller byudviklingsprojekter uden respekt for lokalmiljøet.

Som indfødt Frederiksberg-borger og lokalpatriot (jeg har endda siddet i kommunalbestyrelsen med Nikolaj Bøgh, dog for et andet parti) savner jeg naturligvis enkelte steder som eksempelvis min barndoms Amalievej, hvor general de Meza byggede et hus, eller byggeforeningskvarteret på Ved Grænsen, ligesom der med rette kunne have været plads til byens folkeskoler, plejehjem og mange andre ikoniske bygninger. På den anden side kan jeg ikke pege på historier, der burde have været udeladt blandt de 100 udvalgte. Da 100 historier er mange, kan jeg kun konkludere, at forfatteren bør skrive et bind to, for der er så mange Frederiksberg-historier at fortælle, og han har med denne bog vist at han har både evnen og lysten til at give dem mæle.

Nikolaj Bøgh: 100 historier fra Frederiksberg. 224 sider, Lindhardt og Ringhof. 2019

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.