// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Porskrog Rasmussen: Hertugdømmet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Carsten Porskrog Rasmussen: Hertugdømmet

Skrevet af den 9. maj 2019 – 06:54Én kommentar

Sønderjylland er det store blødende sår i danmarkshistorien. Der er næppe nogen nulevende dansker, der kan husker tiden før genforeningen, men alligevel er Sønderjylland noget særligt i vores fælles, historiske bevidsthed. Få steder i Danmark er så omspundet af sagn og myter, og få steder har historien betydet så meget – på godt og ondt.

Danmark til Ejderen, lød det engang med henvisning til Sønderjyllands oprindelige danskhed, mens myterne om Dannevirke blev fortalt igen og igen. Tyskerne svarede ”ewigt ungedelt” med henvisning til middelalderens traktater og de tyske spor i historien (og sproget og forvaltningen), og hvem har og havde egentlig ret til Sønderjylland?

Både Tyskland og Danmark og ingen af dem, lyder svaret i Carsten Porskrog Rasmussens absolut læsværdige og meget kloge bog Hertugdømmet. For sandt er det, at Sønderjylland oprindeligt var dansk. Men lige så sandt er det, at Slesvig siden det fik særstatus i det i bakspejlet skæbnesvangre år 1232 igennem århundrederne bevægede sig i en anden retning end resten af Danmark, og hvad skal man så lægge vægt på mere end 600 år senere?

1232 var året, hvor Slesvig blev fordelt som et hertugdømme til Valdemar Sejrs anden søn, ham der ikke skulle være konge. Det blev han alligevel efter et brodermord, Abel af navn men Kain af gavn, som en munk skrev, men Slesvigs status som selvstændigt hertugdømme var etableret. Herfra bliver hertugdømmet delt på kryds og tværs, samlet og delt igen, mens skiftende konger og deres familiemedlemmer kæmper om magten og landet. Slesvig var aldrig en entydig størrelse, kun under kontrol af den danske konge, og på mange måder var ikke bare lovgivning, men også sæd og skik anderledes syd for Kongeåen.

Det hele kulminerer i 1800-tallets nationale vækkelse, men skal man forstå den – og nutiden – skal man forstå hertugdømmets historie, og der er næppe noget sted man kan få så god en introduktion på bare 100 sider som her hos Carsten Porskrog Rasmussen. Hertugdømmet går frem til 1799, og resten må vi vente med til et senere bind i serien 100 danmarkshistorier, og det er en klog disposition. De knap 600 år frem til 1800-tallet er rigelig historie i sig selv, og efter min overbevisning lige så vigtig, som den er ukendt uden for Sønderjylland.

Jeg er generelt stor fan af serien 100 danmarkshistorier som Aarhus Universitetsforlag udgiver med støtte fra blandt andet A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond, og dette er et af seriens allerbedste udgivelser indtil videre. Vedkommende, saglig og faglig fremragende, velfortalt, meget præcist og om et vigtigt kapitel af danmarkshistorien. Historie når det er bedst. Hertugdømmet bør nå et bredt publikum, og hvis man ikke tidligere har stiftet bekendtskab med 100 danmarkshistorier er dette bind et virkelig godt sted at starte.

Hertugdømmet er enogtyvende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bøgerne i serien – skriv danmarkshistorier i søgefeltet i øverste højre hjørne, så finder du dem.

Carsten Porskrog Rasmussen: Hertugdømmet. 100 sider, Aarhus Universitetshistorie. 9. maj 2019

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.