// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stil nu ind… Danmarks Radio og musikken
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Musik

Stil nu ind… Danmarks Radio og musikken

Skrevet af den 31. december 2018 – 07:13Ingen kommentarer

Musik har været det bærende element i Danmarks Radio – eller Statsradiofonien – siden begyndelsen i 1925. I den offentlige debat om DR handler det tit om nyheder og hjemmeside, men en stor del af DR’s historie og selvforståelse handler om musik. Danmarks Radio var musik – og Danmarks Radio prægede musikken.

Musikken har været en hel naturlig del af DR, men den har også i perioder været omdiskuteret, forkætret og DR’s valg af musik har ikke kun påvirket det musikalske landskab i Danmark, det har også været en del af større samfundsforandringer og ikke mindst en del af en stadig levende debat om provins vs. København, lavkultur vs højkultur.

Helt fra begyndelsen havde Statsradiofonien høje musikalske ambitioner på danskernes vegne. Grammofonmusik var et fy-ord, og musikken var som udgangspunkt live. Enten spillet i studiet eller ved at radioen bevægede sig ud i nattelivet. Hurtigt vokset antallet af musikere, der blev direkte eller indirekte lønnet af radioen. Enten i et voksende – og gennem historien skiftende – antal ensembler eller via betaling for at grammofonmusikken alligevel fik lov at gøre et større inpas i radioen.

Danskerne skulle præsenteres for det bedste, og det har præget historien lige siden og givet anledning til kontroverser og utilfredshed. Der er nu engang flere danskere, der lytter til giro 413 end til torsdagskoncerterne, og ikke alle lyttere havde lige så høje ambitioner. Mange ønskede bare noget let baggrundsmusik til hverdagens gøremål, og endnu flere ville med tiden hellere høre pop og andre moderne musikarter.

Danmarks Radio har, i modsætning til hvad mange tror, løbende fornyet sig, men det er ikke altid gået uden sværdslag, heller ikke uden politiske sværdslag. Rollen som studievært har ændret sig, valget af musik har ændret sig, og DR har taget kampen op mod de kommercielle radiostationer, ikke altid med held, men dog uden at være forsvundet som den måske vigtigste part i det danske musikalske landskab.

Alt det og mere til, kan man læse mere om i Stil nu ind… der er skrevet af forskere med musikhistorisk baggrund. Det er vældig interessant, også for sådan en som mig, der egentlig ikke ved ret meget om musik og slet ingenting om musikkens historie på DR. Heldigvis har man valgt den formidlende tilgang, og vi slipper for en endeløs liste af fodnoter, der ikke er interessant for lægmænd. De nørdede typer kan naturligvis finde litteraturfortegnelse bagerst.

Stil nu ind… er skrevet inden sommerens medieforlig, der (igen igen) har vendt op og ned på DR som musikradio, men så meget desto større grund er der til, at alle med professionel eller amatørinteresse for musikradio, medier eller DR læser med.

Stil nu ind… Morten Michelsen, Iben Have, Anja Mølle Lindelof, Charlotte Rørdam Larsen, Henrik Smith-Sivertsen (red.). 279 sider, Aarhus Universitetsforlag. 2018