// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jeff Vandermeer: Accept
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Horror, Roman

Jeff Vandermeer: Accept

Skrevet af den 12. november 2018 – 07:24Ingen kommentarer

Efter bøgerne Udslettelse og Autoritet vender Jeff VanderMeer tilbage med Southern Reach-trilogiens sidste bog Accept. En bog, der burde få alle ender til at mødes, men som udover at imponere ved som en samlet triologi at præsentere mig for en helt ny læseoplevelse desværre efterlod mig noget forvirret. VanderMeer skriver inden for genren New Weird<img, der kombinerer elementer af både science fiction og fantasy i et realistisk setup.

Southern Reach-trilogiens første bog Udslettelse er udkommet som film, og den giver et rigtig godt indblik i, hvad VanderMeer har forsøgt at skabe. Som at være i en surrealistisk drøm, du ikke kan vågne fra. Jeg kan kun anbefale dig at se filmen, samtidig med at du læser bøgerne, da den hjælper til at forstå hele universet.

Hvor meget er der manipuleret med? Er det menneskeskabt eller skabt af en fremmedart? Mens vi forsøger at få indblik i, hvornår Område X startede med at eksistere, følger vi Control og Spøgelsesfugl i Område X. Hvem er Spøgelsesfugl nu? En kopi af sig selv, eller hvad er der sket? Er de på en fremmed planet og plantet der som forsøgskaniner? Efterhånden som Control prøver at finde en eller anden form for accept, vender vi tilbage til begyndelsen og følger psykologen, der spiller en væsentlig rolle i alle tre bøger.

Vi rejser 30 år tilbage i tiden og møder fyrmesteren Saul. Saul, som Spøgelsesfugl så på et gammelt foto, dengang hun var på sin første ekspedition. Sauls tid før Område X’ oprindelse. Bogen veksler mellem dengang og nu, alt imens flere og flere brikker falder på plads, for til sidst endnu en gang at blive rodet rundt i en stor pærevælling.

Det er en meget speciel oplevelse at læse Southern Reach-trilogien. Den indeholder ekstremt smukke og betagende observationer af naturen, som tydeligt bærer præg af VanderMeers forkærlighed for netop denne. Men frem for alt sidder man med en uforklarlig følelse i kroppen efter dem alle. For hvad er det egentlig, der foregår i det mystiske Område X? Er det meningen, at vi som læsere skal have afklaret det efter at have læst alle tre bøger, eller sad VanderMeer og godtede sig efter Accepts sidste side og tænkte; Prøv du bare at se, om du kan gennemskue, hvad der er sket! Prøv du bare at finde en form for accept. Jeg må desværre indrømme, at jeg stadig ikke har fanget, hvad der skete i Område X. Der er ikke andet for end at læse Southern Reach-trilogien igen.

Jeff VanderMeer: Accept, Forlaget Rosinante, 368 sider, august 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.