// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » James Price: Uden smør og fløde
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Mad og drikke

James Price: Uden smør og fløde

Skrevet af den 11. februar 2016 – 07:17Ingen kommentarer

Året har en ganske fasttømret cyklus, når det kommer til mad.

Vi starter med askese for at fortrænge det gamle års synder, hvorefter foråret kommer med fristelser i form af helt friske grønsager og bær og lokker os lidt væk fra askesens smalle sti. Så er det sommerens tur, med grillmad og vin i store mængder, hvorefter efteråret tager over med simremad og andet godt og tungt til at minimere ubehaget over den snigende kulde og det truende mørke. Og endelig er det julens tur med den overdådighed og de enorme mængder af julefrokostmad, gløgg, småkager og andet godt, som gør julen dejlig og speciel. Og så starter vi forfra igen.

I trit med denne cyklus ses også både kogebøger og livsstilsbøger, som guider os til alle årets madrelaterede faser. Og i starten af året udkommer der et væld af bøger om, hvordan vi kan blive slankere, komme i bedre form og blive bedre mennesker generelt. Nogle gange er det hjælpsomt, og nogle gange er det formanende og bedrevidende.

James Prices bud på en bog i denne genre er et sobert eksemplar, som er så tilpas nede på jorden, at hans bog snildt kan falde i kategorien ‘hjælpsom’, for han sætter hverken barren for højt eller for lavt. Desuden har han fokus på smagen, så det ikke kommer til at føles som en tur i fængsel på vand og brød. Han understreger, at det ikke er ment som en decideret slankebog, men nærmere som en samling opskrifter, der kan inspirere til at holde vægten i hverdagen, hvilket de fleste jo er enige om er vejen frem, fremfor en hurtig slankekur, hvor kiloene er taget på igen efter kort tid.

Her er mad til hele dagen – morgenmad, frokost og aftensmad, men dog ingen desserter, for som han siger, så er det utopi at regne med at kunne holde vægten hvis man presser desserter ind i dagligdagen. Men derudover er vi ikke ude i fornægtelse af den ene eller anden art – her er både gluten og sukker, olie, æg og så videre. Alligevel er fokus på at holde fedtet nede, så som titlen siger, er her ikke store mængder fløde og smør som i brødrene Prices vanlige gastronomiske udfoldelser. Alt det syndige er modereret til at kunne passe ind i hverdagen. Opskrifterne spænder over næsten hele verden, med indslag fra nær og fjern.

James Price fortæller som ekstra krydderi historier fra tidligere tiders slankekure, gennemført både sammen med familien og på egen hånd, som barn og som voksen. Det er et ganske underholdende indslag, fortalt med James Prices lune og underfundige tone. Han fortæller også gerne om, hvad der har virket for ham og hvad der ikke har virket, uden at prædike.

Som sagt er dette ikke en decideret slankebog, og det er måske også det, der gør bogens levetid en hel del længere end de 5-10 dage, det tager at starte på en slankekur og opgive den igen. Her er kalorierne ikke skåret så langt ind til benet, at det bliver ubærligt kedeligt, men der er stadig skåret så meget fedt fra, at man med god samvittighed kan basere sin hverdag på opskrifterne.

James Price, Uden smør og fløde, Lindhardt og Ringhof, 2016

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.