// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jonas Eika Rasmussen: Lageret Huset Marie
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jonas Eika Rasmussen: Lageret Huset Marie

Skrevet af den 2. september 2015 – 07:18Ingen kommentarer

Lageret Huset Marie er Jonas Eika Ramussen glimrende debutroman om den unge mand Elias.

Lageret er hans arbejdsplads – Dansk Supermarkeds Nonfood-lager uden for Århus. Huset er det sted, hvor han har et værelse og deler kollektiv med en flok jævnaldrende unge mænd, der accepterer skimmelsvamp og rotter. Og Marie er Marie. På lageret diskuterer man fabrikskyllinger, gætter madpakker og ryger i pausen. I huset holder man fest, spiller konsolspil og lurer på naboen, når hun ammer sit spædbarn.

“Jeg pendlede mine døgn mellem Huset, Lageret og Marie som punkterne i en spidtvinklet trekant, hvis sider optegnede mine daglige ruter. Jeg begyndte at føle noget der mindede om hjemlighed hos dem alle tre, og de begyndte at fylde mig.”

Det er en fornøjelse at blive lokket ind i ukendt land af nye forfattere, der tør præsentere os for så banale begreber som “arbejde” og “produktion” og så tilmed lade det fylde så meget i deres romaner. Sidsel Falsig Pedersen beskrev i sin fine roman Hestens fødselsdag et rengøringsjob i en tivolipark og det var bestemt også fin læsning fra en scene, der ellers ikke fylder så meget i den nutidige litteratur. Lad os endelig få flere bøger fra både Jonas Eika Ramussen og Sidsel Falsig Pedersen!

De meget konkrete beskrivelser af arbejdsrutinerne på lageret får mig til at tro, at forfatteren rent faktisk selv har tilbragt nat efter nat i det særlige lys i hallen. Eller også skriver han så godt, at jeg nu er overbevist om, at det er sådan der ser ud derinde i den meget store bygning, jeg af og til passerer på E45 vest for Århus i nordgående retning. Du kender den godt – der står Føtex, Bilka og Netto med meget store bogstaver på bygningen og udefra kan man ikke se, at det er en højteknologisk højborg indenfor lagerforvaltning.

Opvask i store mængder og bakker med rent service på transportbånd fyldte meget i mine drømme, dengang jeg havde fuldtidsjob som opvasker på Scandic Hotel. Selvom jeg knoklede var der altid en ny bunke uvasket service der skreg på min opmærksomhed ved indgangen til næste vagt. Jeg forestiller mig, at Elias har det på samme måde med de uendelige mængder af varer, der skal pakkes.

Og så er der Marie. Dejlige søde Marie, som Elias er meget glad for, men som også gør ham forvirret og ked af det, når han ved sine berøringer udløser hendes angstanfald. Noget hun har døjet med længe før hun mødte Elias. Næh det er ikke nemt både at være den der giver glæde og smerte.

Jonas skriver med et fint billedligt sprog, som her “…langs en flod der slubrede på hans højre side…”, og han får de tre sider i trekanten til at fungere godt sammen i romanen. En flot og lovende debut!

Jonas Eika Rasmussen, Lageret Huset Marie, Lindhardt og Ringhof, 184 sider, August 2015.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.