// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Scherfig: Idealister
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Dansk roman

Hans Scherfig: Idealister

Skrevet af den 20. september 2007 – 22:30Ingen kommentarer

Jeg kom undervejs gennem denne roman i tanke om, at jeg da havde hørt om godset Frydenholm og området omkring det tidligere og jo: Hans Scherfig har skrevet romanen Frydenholm, som jeg læste for to år siden og som ligger efter denne roman. Nye læsere bør starte med Idealister og herefter gå til Frydenholm.

Vi er i 1938 ude i verden trækker det op til krig, men i Danmark hygger vi os og bruger på andre og meget vigtigere ting:

Rundt om i København sidder alkymister og forsøger at lave kunstige væsener og får et lille trykkeri i Stengade på Nørrebro til at trykke deres tanker i tidsskrifter, som næsten ingen læser. I landsbyen ved Frydenholm holder pastor Nørregaard-Olsen styr på sin flok med U.A – Ungdomsafdelingen for sognets unge drenge og piger – og sykreds og opbyggelige møder på kroen. Bønderne følger ham og det samme gør den lokale fagforeningsformand Rasmus Larsen.

Men der er uro i sognet: En af bøndernes værgerådsdrenge (der altså er sat af der Børneværnet) får brækket næsen af bonden og han løber ned til husmanden Jens Olsen, der forsøger at få både politiet, pastoren og Rasmus Larsen interesseret i sagen, men de er mest interesseret i, at der skal være ro i sognet og bonden er jo så besindig og er i øvrigt en ordentlig mand. Godsejeren Skjern-Svendsen bliver myrdet og det er den store historie i sognet og i Danmark, men drejer man på radioen, så hører man, at der er uro ude i verden.

Uroen i verden er naturligvis 2. verdenskrig og det er Scherfigs satiriske pointe: Krigen var på vej, men i Danmark samlede vi os om friske jordbær og fed fløde på de store bøndergårde og hvor kirke, borgerskab, bønder og socialdemokraterne har slået sig sammen i en bred folkelig alliance, hvor man er ligeglade med resten. 

Historierne fra trykkeriet og København og fra Frydenholm hænger kun løseligt sammen og romanen bliver derfor for rodet til at den er rigtig god, men læs den alligevel for Scherfigs formidable evne til at ironisere over livet i Danmark i slutningen af 1930erne.

Romanen skulle være udkommet i efteråret 1941, men der bliver Scherfig fængslet og i 1942 forbyder Udenrigsministeriets Pressebureau at romanen bliver udgivet. Derfor udkommer romanen også først i Sverige i 1944.

Hans Scherfig: Idealister. Gyldendal, Tredje oplag, 1961.