// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knud Romer: Den som blinker er bange for døden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Dansk roman

Knud Romer: Den som blinker er bange for døden

Skrevet af den 29. august 2007 – 22:16Én kommentar

Hvad skal man mene om denne bog?

Er det Knud Romers barndomserindringer og opgør med et provinshelvede eller der er tale om en postmoderne forfatter der leger med myter, fakta og fiktion? Der har været megen diskussion om denne prisbelønnede debutroman og særligt borgerne i Nykøbing Falster føler domfældt uden muligheden af et forsvar.

I 1960 fødes der i Nykøbing Falster en dreng ved navn Knud Romer. Han er søn af dansk far og en tysk mor, hvis første mand blev henrettet af nazisterne, fordi han deltog i den tyske modstandsbevægelse. For den lille Romer-familie er krigen ikke færdig: Knud moppes massivt af de andre børn og hans mor får gamle varer og forkerte byttepenge af de handlende. Knuds far er forsikringsmand og er meget fokuseret på at alt er i orden. Moderen overlever på erindringen om Tyskland før krigen og på cerutter og vodka.

Undervejs udfoldes slægtens krønike fra bedstefaderen, der går fallit adskillige gange medhoteller, buskørsel, telefoner og filmforevisninger over den gale faster Annelise til Papa Schneider, der er moderens tyske stedfar.

Jeg hælder mest til den postmoderne beskrivelse: Knud Romer skriver med en bedrevidende distance til provinsen og dens indbyggere. Men han skriver godt og det gør romanen troværdig som fiktion og ikke som et barndomsminde.

Knud Romer: Den som blinker er bange for døden. Roman. Athene. 2006.

 • Ulla Kardel

  Kan give dig fuldkommet ret. Bogen er en fremragende roman i beskrivelsen af en barndom i provinsen.
  I øjeblikket udkommer der jo en strøm af “erindringsromaner”, som bliver præsenteret som en slags “sande” beskrivelser af en forfatters barndom.
  Jeg synes egentlig det ødelægger oplevelsen af romanerne,
  da læserne går utroeligt meget op i: Er det nu sandt – det de skriver i stedet for at læse bogen som en god fiktion. At netop denne bog har vakt meget diskussion i
  Nykøbing F,kan ikke undre, eftersom mange i byen har haft
  relationer til Knud Romer.
  Knud bliver dog hverken lynchet eller spyttet på, når han
  kommer til Nykøbing!!

  Det positive ved hele denne debat er, synes jeg, at der er kommet en skøn diskussion om romaner – forfattere – og
  læsere imellem.