// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knud Romer: Den som blinker er bange for døden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Dansk roman

Knud Romer: Den som blinker er bange for døden

Skrevet af den 29. august 2007 – 22:16Én kommentar

Hvad skal man mene om denne bog?

Er det Knud Romers barndomserindringer og opgør med et provinshelvede eller der er tale om en postmoderne forfatter der leger med myter, fakta og fiktion? Der har været megen diskussion om denne prisbelønnede debutroman og særligt borgerne i Nykøbing Falster føler domfældt uden muligheden af et forsvar.

I 1960 fødes der i Nykøbing Falster en dreng ved navn Knud Romer. Han er søn af dansk far og en tysk mor, hvis første mand blev henrettet af nazisterne, fordi han deltog i den tyske modstandsbevægelse. For den lille Romer-familie er krigen ikke færdig: Knud moppes massivt af de andre børn og hans mor får gamle varer og forkerte byttepenge af de handlende. Knuds far er forsikringsmand og er meget fokuseret på at alt er i orden. Moderen overlever på erindringen om Tyskland før krigen og på cerutter og vodka.

Undervejs udfoldes slægtens krønike fra bedstefaderen, der går fallit adskillige gange medhoteller, buskørsel, telefoner og filmforevisninger over den gale faster Annelise til Papa Schneider, der er moderens tyske stedfar.

Jeg hælder mest til den postmoderne beskrivelse: Knud Romer skriver med en bedrevidende distance til provinsen og dens indbyggere. Men han skriver godt og det gør romanen troværdig som fiktion og ikke som et barndomsminde.

Knud Romer: Den som blinker er bange for døden. Roman. Athene. 2006.