// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Faïza Guéne: Sidste omgang på Balto
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Faïza Guéne: Sidste omgang på Balto

Skrevet af den 30. november 2011 – 07:29Ingen kommentarer

Sidste omgang på Balto er Faïza Guénes tredje roman. Rammen for bogen er en forstad til Paris, som det også har været tilfældet med de andre af hendes bøger. Denne gang er omdrejningspunktet for fortællingen mordet på Café Baltos ejer. Ejeren en en næsten 62 årig franskfødt mavesur mand, der gennem ganske mange år har passet sit daglige arbejde i caféen. En dag er han død, stukket ihjel. Men selvom indgangsvinklen til historien er et mord og der er afhøringer af vidner og mistænkte, er der ikke som sådan tale om en krimi.

I forhørslokalet møder vi en efter en mistænkte og vidner, som hver især redegør for hvad de lavede på gerningsnatten og hver især fortæller om deres forhold til caféejeren og hinanden. Og det er under disse afhøringer vi lærer karaktererne at kende.

Der er Yéva, der på arbejdsmedicinsk klink bliver kaldt hypokonder, som forflyttes til et ligegyldigt arbejde i en perifær afdeling i den virksomhed hvor hun har været ansat i mange år, som er træt af sin arbejdsløse og ugidelige mand, og som er mor til dels en udviklingshæmmet dreng på 13 år og en lidt ældre dreng, der er droppet ud af skolesystemet. Vi møder også hendes mand, hvis liv stort set leves fra sofaen med en fjernbetjening i hånden. Derudover møder vi hendes sønner og en ung blond, fransk pige, som ikke er for skarp, men slipper asted med at sige lige hvad der falder ind under afhøringen. For eksempel spørger hun til politimanden stjernetegn. Vi møder også et par af de andre unge mennesker i området omkring Café Balto.

Det er sproget, der bærer bogen, ikke mindst replikker som for eksempel “det var sgu lige før han rev store græstotter op med sine basketballstøvler, så meget fart havde han på” eller “Hun kan flæbe så meget hun vil, så pisser hun da det mindre, som min mor ville sige”. Og så er det sansen for miljøet i forstaden, det er den skarpe forstadsslang og forfatterens evne til på relativt få sider at skabe et troværdigt og interessant persongalleri, der gør bøgen værdig til en anbefaling.

Faïza Guène (1986) er opvokset i en forstad til Paris som datter af algeriske immigranter. På dansk er tidligere udkommet Kiffe kiffe i morgen og Hvor drømmene vender.

Faïza Guéne, Sidste omgang på Balto, Forlaget Republik, November 2011, 164 sider, Oversat fra fransk af Francois-Eric Grodin.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.