// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Guillou: Brobyggerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Jan Guillou: Brobyggerne

Skrevet af den 9. december 2011 – 07:452 kommentarer

Ambitionerne fejler ikke noget hos Jan Guillou. For med Brobyggerne har han sat sig for at portrættere det 19. århundrede med udgangspunkt i tre brødre. Brobyggerne er dermed den første af flere bøger.

De tre vokser op i et fattigt norsk fiskerhjem, bliver tidligt faderløse, sendes i lærer i Bergen, hvor deres tekniske evner blomstrer – og bliver med hjælp fra en velgørende forening sendt til det internationalt anerkendte ingeniørstudie i Dresden. Alt hvad det filantropiske selskab ønsker til gengæld er, at de tre brødre efter endt uddannelse vender hjem og bruger nogle år på at færdiggøre Bergen-jernbanen.

Sådan kommer det imidlertid ikke helt til at gå. I stedet spredes de tre brødre over hele den stadigt hastigt voksende verden og kun én ender med at konstruere broer og sprænge tunneller højt oppe i de norske fjelde.

Mere skal ikke afsløres her, men som altid med Jan Guillou er du godt underholdt undervejs. Du er dog ikke i tvivl om, at kolonialmagten i Afrika (særligt englængere og især belgiere) er ophøjet ligeglade med menneskeliv eller at den tyske landadel er en gang indspiste selvhøjtidelige militarister.

På den måde kan Jan Guillous fortælling minde om Ken Folletts ”Giganternes fald” (se Bogbloggers meget rosende anmeldelse her), som også tager udgangspunkt i århundredeskiftet og i de efterfølgende bind vil binde an med vores nyere historie. Men måske lidt overraskende er Jan Guillous bog langt mindre politisk og arbejderbevægelsen nævnes knapt nok på trods af at det netop var i denne periode, at den voksede fra en social til en central politisk magt i de nordiske lande.

Det skal nu ikke ligge Jan Guillou til last, for fokus er på de tre brødre og deres ingeniørerhverv. Det valg er ikke tilfældigt. For strander du på en øde ø og kun kan vælge én anden person du kan tage med dig, så drop undertøjsmodellen m/k. For på længere sigt vil du stå dig bedst ved en ingeniør fra 1800-tallet. Se bare de bygninger, broer og veje de har skabt i Europa uden brug af moderne hjælpemidler.

Jan Guillous underholdende, letlæste og interessante bog slutter i Berlin 1919, og jeg ser frem til at følge de tre ingeniører ind i vores mere nutidige historie.

Jan Guillou, Brobyggerne, Modtryk, Oktober 2011, 548 sider, Oversat fra svensk.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.