// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ole Retsbo: Konspiration?
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie, Konspirationer

Ole Retsbo: Konspiration?

Skrevet af den 11. september 2011 – 10:02Én kommentar

Efter at de to tvillingetårne, World Trade Center, sank i grus, spurgte mange sig selv, hvordan det dog kunne ske? Hvordan kunne verdens mægtigste nation blive knockoutet af en flok fanatiske muslimer, amatører, der uden erfaring eller uddannelse styrede store jetfly ind over Manhattan? Hvorfor styrtede terrorsikrede skyskrabere sammen som korthuse? Hvorfor kom de amerikanske jagerfly ikke på vingerne og skød nogle af de kaprede passagerfly ned?

Her 10 år senere undrer mange sig sikkert stadig over, at angrebene lykkedes. Nogle finder svar i mere eller mindre fantastiske sammensværgelsesteorier. Det var slet ikke fanatiske muslimer, men en hemmelig gruppering i de inderste politiske magtcirkler, der stod bag udåden, lyder en af de oftest gengivne teorier. Målet var at få opbakning til at indlede krig mod Irak og Afghanistan og vinde kontrol over verdens rigeste oliekilder.

Man kan grine og trække lidt på skuldrene af tankespindet, men på millioner af internetsider bliver historier og teorier om sammensværgelserne formidlet. Og når internettet i stigende grad er mange menneskers kilde til information, må emnet tages alvorligt og researches, skriver Ole Retsbo. Og det gør Retsbo på forbilledlig vis.

Hver sten vendes, og de centrale påstande fra sammensværgelsesteorierne pilles fra hinanden én efter én. Et par eksempler fra bogen. Bygningernes kollaps: de to tvillingetårne faldt lodret i et næsten frit fald og omtrent inden for deres egen grundplan. Sådan ser det ud, når nedrivningsfirmaer sprænger faldefærdige bygninger, og det understøtter teorien om, at der var placeret bomber i bygningerne. Men forklaringen på dette lodrette fald er simpel, når man spørger ingeniørerne. Tårnene i World Trade Center var ikke lavet af beton, mursten eller andet massivt materiale, der kunne få dem til at vælte som en træstamme. I forhold til deres højde var det hule, lette og luftige konstruktioner. Men hvad så med de store paddehatteskyer fra de faldende tårne, bygningsdele, der kastes voldsomt ud til siderne i alle retninger. Det må da være forårsaget af eksplosioner! I følge nedrivnings- og bygningseksperter er det slet ikke underligt, at der kommer paddehatteskyer fra de faldende tårne. Når den øverste del af bygningen falder, presser den enorme vægt støv og mindre bygningsdele til siden med voldsom kraft. ”Det er, hvad man ville forvente, når gipsvægge bliver pulveriseret. Husk at alle de indre vægge var lavet af gips”, siger professor Jonathan Barnett i bogen.

Efter at have læst bogen står det fuldstændig klart, at ingen uafhængige eksperter bakker de mange sammensværgelsesteorier op. Beviser, udtalelser og henvisninger til personer er frit opfundne, løgn eller manipulation.

Men hvorfor er der så så mange mennesker, der tilsyneladende føler sig fristet og tænker, at der måske er noget om snakken? Det skyldes nok, at der altid er noget besnærende ved konspirationsteorier. De giver jo netop svaret på det uforståelige. Kan det virkelig passe, at Lady Diana døde i en banal trafikulykke? Michael Jackson kunne da ikke ende sine dage som et afmagret nervevrag? Lugter det ikke lidt at Lee Harvey Oswald, den hovedmistænkte til Kennedymordet, blev skudt i et amerikansk fængsel? Sådan kan man fortsætte, og der er ingen tvivl om, at det vil myterne om 9-11 også.

Ole Retsbo, Konspiration – Myter og facts om terrorangrebet d. 11. september 2001, Forlaget Radius, 192 sider. Bogen udkommer med sin egen hjemmeside – www.konspirationsteori.dk.