// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stieg LARSSON: Pigen der legede med ilden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Spænding

Stieg LARSSON: Pigen der legede med ilden

Skrevet af den 18. august 2007 – 02:323 kommentarer

Jeg var meget begejstret ”Mænd der hader kvinder” ’ – og ”Pigen der legede med ilden” lever fuldt ud op til forgængeren. Igen drages læseren ind i et svensk univers af konspirationer, teknologi, gode og slette karakterer og overraskende sammenhænge.

Makkerparret bestående af journalisten Mikael Blomkvist og super reacheren Lisbeth Salander er igen på banen – om end, at det er et meget specielt samarbejde de har sig i 2’eren – set i forhold til forgængeren. Millenium, magasinet hvor Blomkvist er ansvarshavende redaktør, roder med en prekær historie om kvindehandel i og til Sverige. Historien dækkes af en til lejligheden ansat journalist, Dag Svensson – der ligedes vil udgive en bog om emnet.

Sidst Millenium gjorde den slags gik det jo voldsomt for sig – og denne historie har så sandelig også potentialet til en butiksbasker. Optrevlingen af handlen med kvinder i Sverige har forbindelser til interessante dele af Folkehjemmet – som SÂPO (godt at have dem tilbage i en svensk roman), politiet, politikere, journalister you name it. Det går da heller ikke hverken være eller bedre, end at mord og andre ubehageligheder pludseligt breder sig – og så har vi balladen igen.

Mens politiets højtprofilerede efterforskning tager fart – starter Millenium deres egen undersøgelse. Parrallelt hermed er Salander i gang med hendes helt eget opgør med fortiden og Alt Det Onde.

Hvor ”Mænd der hader kvinder” havde et par enkle historier, der på glimrende vis blev bundet sammen, og et begrænset antal personer, så er der langt mere knald på ”Pigen der legede med ilden”. Højt tempo og vildt overraskende sammenhægne – kombineret med et ganske udvidet persongalleri – gør bogen til en anden læseoplevelse end ’Mænd der hader…’. Det er ikke nødvendigvis værre eller bedre – blot anderledes – og måske en god adspredelse for læseren.

Plottet bag historien er som sagt trafficing i Sverige – og levere samtidig en spids kommentar til netop hvordan den type moderne slavehandel omtales og behandles i det svenske. Der er godt understregede pointer at hente – og flere af dem om ikke dem alle – kan i høj grad tages med hjem over Sundet i en dansk sammenhæng.

Alligevel er det ikke nogen politisk roman, Larsson fik skrevet – men en krimi. Han tager også mange af genrens teknikker i brug – og ikke sjældent forbander man ’cliffhangers’ væk – og snupper så en 40-50 sider mere.

En enkelt ting generede mig dog grusomt igennem hele bogen. Jeg skal ikke kunne vurdere, om det kommer sig af problemer i oversættelsen – men hele tiden skal det udspecificeres, at nogle af karakterene ”smørrer sig et par madder”, ”snupper et par madder med”, ”glæder sig til at komme hjem til et par madder”, ”madderne blev spist i stilhed”. Det er vitterligt grotesk, hvor mange gange det her gastronomiske begreb kommer i spil – og håber, at det er pillet ud i fortsættelsen.

Den udkommer for øvrigt på dansk den 8. oktober i år – og jeg glæder mig.

”Pigen der legede med ilden” er den anden bog i krimi triologien Millenium skrevet af den afdøde svenske forfatter Stieg Larsson. En anmeldelse af den første af de tre, ”Mænd der hader kvinder”, er at finde her.

Stieg LARSSON: Pigen der legede med ilden, Modtryk, 2006 ,605 sider

3 kommentarer »

  • […] Millenium triologi, ’Luftkastellet der blev sprængt’. Den starter ud i direkte forlængelse af ’Pigen der legede med ilden’ – og på den måde, ville det næsten være synd at snyde sig selv ved at sprænge de to første […]

  • Henrik Nowak siger:

    Jeg har lige lært alle 3 bøger af Stig Larsson på 14 dage. Bøgerne er rigtig nok spændende som en god amarikansk triller. Det er 25 år siden jeg sidst læste en krimi og muligvis er det derfor jeg er rystet over hvor primitivt sproget er og hvor overfladisk den er i det hele taget. Der gør 25 år inden jeg går i gang med en krimi igen.

  • Lars siger:

    Jeg har læst både `Mænd der hader kvinder´og `pigen der legede med ilden´. Jeg er 14 år(8.klasse) og jeg kunne bare ikke slippe dem jeg har lige fået en boganmeldelse over dentilbage fra min lærer og jeg fik 12 så nu skal jeg i gang med den næste håber den er lige så god.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.