// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Dy Plambeck: Gudfar
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Dy Plambeck: Gudfar

Skrevet af den 19. maj 2011 – 07:223 kommentarer

Det er en sand fornøjelse at være boganmelder for tiden, hvor kvalitetslitteratur udkommer i en lind størm fra både små og store forlag. Et af de helt aktuelle eksempler på en absolut anbefalelsesværdig roman er Dy Plambecks Gudfar.

“Rynkerne lå som en udslået vifte over Tennas pande”. Dy Plambeck (f. 1980) skriver let, præcist og levende om bikeren og mureren Uffe, om hans far Poul og hans flagrende mor Tenna og om guddatteren Petring.

I den første del af bogen møder vi Uffe i hans barndoms- og ungdomsår. Uffe vokser op hos sin far Poul, da hans mor skred da han var helt lille. Denne del af Gudfar er en fin skildring af forholdet mellem far og søn i en tid hvor det ikke var særligt almindeligt, at en far var alene om at opdrage et barn. Måske derfor gjorde det et særligt indtryk, at det ender med at Uffe får Poul begravet i de ukendtes grav. Alene fordi Uffe ikke har råd til en grav.

I den midterste del af bogen følger vi Uffes mor Tenna, som efter 2. verdenskrig kommer i fængsel for at have solgt bagerbrød til tyskerne og som efter at komme ud igen har et flerårigt forhold til en gift mand. Her skildres en kvinde, der går op i sit udseende, lever her og nu men som undlader at lægge penge til side.

I den afsluttende del af bogen er Uffe blevet en 52 årig mand med eget murerfirma med ansatte. Han har efterhånden boet en del år sammen med sin mor Tenna i et hus på landet. Hans liv har i høj grad drejet sig om arbejde, Tenna og guddatteren Petring, den sidstnævnte er blevet en ung kvinde, der er flyttet til København, hvilket efterlader Uffe med noget af et tomrum.

Gudfar er et lille stykke Danmarkshistorie fra tiden omkring 2.verdenskrig og frem til i dag. Der er fokus på kærlighed, forældreskab og fællesskab og forfatteren leger med sproget og personskildringerne, så læserens opmærksomhed hurtigt bliver fanget.

Dy Plambeck, Gudfar, Gyldendal, 176 sider, Maj 2011.

3 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.