// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niels Erik Rosenfeldt: Verdensrevolutionens generalstab
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Samfund

Niels Erik Rosenfeldt: Verdensrevolutionens generalstab

Skrevet af den 21. marts 2011 – 08:00Ingen kommentarer

Læser man socialdemokratiske bøger og taler fra 1920´erne og 1930´erne, så er der ofte stærke advarsler mod kommunismens farer. Når du har læst den glimrende og fængslende ”Verdensrevolutionens generalstab – Komintern og det hemmelige apparat” forstår du hvorfor.

For Niels Erik Rosenfeldt har med ildhu og flid kastet sig over det russiske originalmateriale, som dokumenterer hvordan de kommunistiske ledere op til og efter revolutionen i 1917 konstant arbejdede for at udbrede kommunisme. Uanset midlet.

Til det blev Komintern oprettet. I Komintern besluttedes og koordineredes det politiske og det hemmelige arbejde, der skulle sikre et kommunistisk overherredømme på verdensplan. Komintern var med andre ord en slags international kommunistisk fællesorganisation, som med tiden bevægede sig fra russisk dominans til total russisk kontrol.

Med udgangspunkt i sin forskning dokumenterer Niels Erik Rosenfeldt hvordan det parallelle system blev etableret, sådan at man på den ene side påvirkede (og styrede med hård hånd) lokale kommunistiske partier, herunder det danske, og på den anden side oprettede hemmelige lokale organisationer, som også blev uddannet i våbenbrug og sabotage, samt når det gjaldt: blev udstyret med våben.

En interessant del af Verdensrevolutionens generalstab er desuden fortællingen om, hvor Komintern starter som et af Lenins centrale værktøjer, mens Sovjet stadig er internationalt isoleret. Ikke mindst fordi Lenin og hans samtidige mener, at revolutionen hos de vestlige demokratier er lige om hjørnet, og i bedste fald et til to år væk.

Men efter en række fejlslagne kupforsøg i blandt andet Tyskland blomster den næsten naive tro på verdensrevolutionen delvist af. I stedet fokuseres der, ikke mindst med Stalins voksende centralisering af magten, på den russiske stat.

Kominternorganisationen mister dermed sin kraft som et kommunistisk internationale og det figenblad af medbestemmelse, som udenlandske kommunisters deltagelse har givet, forsvinder. Nu handler det om ubetinget loyalitet mod Moskva og Stalin.

Komintern bliver, på grund af de mange ansatte udenlandske kommunister, særligt hårdt ramt af Stalins massemord i 1930´erne, og det er her blandt andet den danske kommunist og tidligere folketingsmedlem Arne Munch-Petersen forsvinder ind i den række af fængsler, der ender med at koste ham livet.

Interessant nok kan Niels Erik Rosenfeldt dokumentere hvordan Aksel Larsen, som senere bryder med kommunismen og stifter SF, var tæt på at lide samme skæbne på grund af sine ”trotskistiske kontakter” i det efter Moskvas mening lidt for højreorienterede danske kommunistparti.

Verdensrevolutionens generalstab er kort sagt en guldgrube for alle der interesserer sig for mellemkrigstidens politik på den yderste venstrefløj – og hvordan den villigt blev styret fra Moskva.

Det er desuden en fornøjelse, at bogen ikke rummer moderne spruttende borgerlige antikommunister men i stedet er skrevet af en nøgtern forsker med styr på sit stof, som samtidig formår at fortælle den kringlede historie på en spændende måde. Gav bogblogger stjerner var der fuldt hus til Niels Erik Rosenfeldt.

Niels Erik Rosenfeldt, Verdensrevolutionens generalstab, Forlaget GAD, 432 sider, Februar 2011.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.