Honoré de Balzac: Eugénie Grandet
Balzac er en af de store klassiske franske forfattere, som jeg med skam at melde ikke har fået læst – før nu. Og det var da på tide! Balzac er nemlig lige præcis så god som sit rygte: skarp, samfundskritisk, menneskeklog og ikke mindst velskrivende.
Balzac skrev om alle dele af det franske samfund i begyndelsen og midten af 1800-tallet. I Eugénie Grandet er vi i provinsen, blandt det opadstormende borgerskab der i efterdønningerne af Napoleonskrigene og Frankrigs nederlag er ved at sætte sig på den formue og de privilegier, der bare en generation tidligere tilhørte adlen.
Titlens Eugénie Grandet er en ung kvinde, der takket være sin succesrige og ikke mindst nøjsomme far Felix Grandet er arving til en enorm formue. Det bringer bejlere til hendes hjem, og det eneste der er større end hendes fars nærighed er hans ambitioner. Eugénie skal giftes rigt og på en måde, der gavner hans forretning! Desværre – for hendes far – kommer hendes fætter Charles på besøg, og hurtigt udveksler de to unge mennesker kærlighedsløfter. Det ender naturligvis ikke helt, som de unge mennesker håber på, for kapitalens magt er stor og Charles er meget fattig.
Eugénie Grandet fungerer som roman i skildringen af den unge kvinde og hendes moder, der i (næsten) et og alt accepterer farens gerrighed og forretningers logik. Trods tro, håb og kærlighed, tør de ikke gøre sig fri af tyranniet, og Eugénies lykke bliver ofret for farens forventninger. Hun er en kvinde af sin tid, ikke rebelsk og revolutionær, men fanget i sine egne og samfundet forventninger til at hun er lydig og ofrer sig for familiens bedste.
Romanens hovedperson og mesterstykke er dog hendes far, der i al sin snuhed og nærighed er Joakim von Ands uægte storebror. Han er en gnier af guds nåde, en mand der vil gøre alt for at tjene (og spare!) en dukat. Han er så forblændet af pengenes magt, at han helt glemmer at pengene burde være et middel til det gode liv og ikke målet i sig selv. Han er kosteligt skildret, hans forretninger, forhåbninger og uendelige skuffelse over datteren og hustruen, da de endeligt, forsigtigt, forsøger at handle på Eugénies ønsker og ikke på farens.
Balzac hører helt fortjent til en af de store i fransk litteratur, og har du ikke læst ham endnu er Eugénie Grandet et godt sted at begynde. Denne udgave er en del af Turbines klassikerserie, og nyoversat til et virkelig godt og levende dansk af Mette Olesen.
Honoré de Balzac: Eugénie Grandet. 241 sider, Turbine. Oversat af Mette Olesen, udkom 7. juni 2024