// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Buk-Swienty: Slagtebænk Dybbøl
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Tom Buk-Swienty: Slagtebænk Dybbøl

Skrevet af den 4. januar 2009 – 12:10Ingen kommentarer

Journalisten og historikeren Tom Buk-Swienty har med bogen “Slagtebænk Dybbøl” endnu en gang begået et fantastisk værk, hvor hans sans for detaljerne endnu en gang lader en sidde nærmest målløs tilbage.

I 2005 udgav Buk-Swienty den meget roste biografi om dansk-amerikaneren Jacob A. Riis, “Den ideelle amerikaner”, som jeg har anmeldt her.

Nu er turen kommet til slaget ved Dybbøl den 18. april 1864. Og ligesom med “den ideelle amerikaner”, hvor Riis’ dagbogsnotater gav os fornemmelsen af at ligge side om side med Riis på det kolde fortov uden en krone på lommen, så er det også her dagbogsoptegnelser, der løfter bogen op på et helt ekstraordinært niveau. Vi følger således et dusin hovedpersoners færden i månederne op til slaget, på selve dagen og i dagene og månederne efter – indtil mange af dem dør. Det er både generaler, officerer, menige soldater, Røde Kors-udsendinge og journalister, der hver især kommer til orde i bogen. Vi er med helt nede i skyttegravene og på lazaretterne, og kan næsten selv mærke det på kroppen, når vores hovedpersoner – danskere, såvel som østrigere og prøjsere – får granatsplinter gennem kroppen eller bliver ramt i kæben af patroner.

“Slagtebænk Dybbøl” er dog ikke blot en samling personlige beretninger fra det slag der har sat dybe ar i den danske selvforståelse, men bogen giver også en eminent forklaring på det storpolitiske spil, både foran og bag kulisserne. Desuden leverer den en skarp selvkritisk vurdering af hvorfor vi som nation tabte dette slag.

Den tidslinje, som manglede så grusomt i “Den ideelle amerikaner”, får vi her. Til gengæld skriger bogen på kort. Kort over Slesvig og Sønderjylland med angivelse af Mysunde, Dybbøl, Flensburg, Sankelmark og Ragebøl, men især et kort over slagmarken ved Dybbøl den 18. april med de forskellige divisioners fremrykninger og placeringer i skanserne og løbegravene.

Denne lille indvinding rokker ikke ved at dette er en fantastisk bog, som gør en meget klogere på denne lidt glemte krig, som dog nok har betydet meget mere for vores nation end både første og anden verdenskrig.

Tom Buk-Swienty: “Slagtebænk Dybbøl – 18. april 1864”. Gyldendal 2008. 396 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.