// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stine Askov: Varme hænder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stine Askov: Varme hænder

Skrevet af den 25. april 2024 – 05:54Ingen kommentarer

Varme hænder er romanen om pædagogen Camilla, der efter mange år i faget, siger sit arbejde op i en børnehave. I stedet søger hun “verdens nemmeste job” som der står i jobannoncen. Det viser sig dog ikke helt at holde stik. Hun får jobbet som handicaphjælper for Mathilde, en intellektuel forfatter med høje krav. Jobbet består af daglig pleje, praktisk hjælp og ledsagelse når hun skal ud af huset.

Stine Askov fremskriver i Mathilde en af de mest nedladende karakterer jeg længe er stødt på i litteraturen. Mathilde er imponerende irriterende, ubehøvlet og irriterende. Vil have alt gjort på helt bestemte måder og holder sig ikke tilbage for at irettesætte, hvis hjælperen ikke er perfekt. Jeg forestiller mig, at jobbet som hjælper for Mathilde, er som at deltage i et spil, hvor reglerne løbende ændres.

Camilla derimod er pleaseren, der hopper og danser, hvis det beordres. Typen der gør, hvad der forventes og mere til og som sætter egne behov til side. Hun tror på det bedste i alle og er utrolig rummelig og anerkendende i sin tilgang til andre mennesker.

Løbende bliver Camilla mindet om sin tid i børnehaven og wow for et indblik vi får i den verden med mangel på personale, mange børn med hver deres behov og forældre med høje forventninger.

Derfor bliver romanen udover en fortælling om jobbet som handicaphjælper også et portræt af børnehaver som en arbejdsplads, hvor vi får en fornemmelse af konstante pres, krav og forventninger fra mange sider, hvor hurtige beslutninger må træffes og hvor pædagogen skal bevare roen, guide, vejlede og yde omsorg under larmende og rodede forhold. Man forstår virkelig godt risikoen for at blive ramt af omsorgstræthed.

Varme hænder er en roman om at kende egne grænser, ikke mindst når man er på arbejde, om at sige fra og at være tydelig. Er man ikke det, er der risiko for at man brænder ud. Og så er det helt grundlæggende en roman om magt, styring, kontrol og manipulation. Det er spændende læsning! Og der er en foruroligende stemning smurt ud over siderne, der gør romanen helt thrilleragtig.

Så selvom romanen taber lidt tempo undervejs, hænger man på for at se, hvor det ender. Siger Camilla mon op? Eller affinder hun sig med jobbet?

Hvis du har læst de andre af Askovs romaner, skal du ikke gå glip af denne roman. Askov skriver godt og er virkelig skarp på at fremskrive de svære relationer fx her i romanen med forholdet mellem Mathilde som arbejdsgiver og Camilla som ansat.

Askov debuterede i 2012 med romanen Bid, efterfølgende kom Kaninens år, Bjørneklo, Katalog over katastrofer og Nøjsomheden.

Stine Askov, Varme hænder, Gyldendal, April 2024, 323 sider.

Der er lukket for kommentarer.