// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stine Askov: Bjørneklo
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stine Askov: Bjørneklo

Skrevet af den 13. april 2017 – 07:33Ingen kommentarer

Stine Askov debuterede i 2012 med romanen Bid, som jeg var meget begejstret for (den var usædvanlig morsom), og som blev nomineret til BogForums Debutantpris samme år.

I 2014 udkom romanen Kaninens år om hverdag og parforhold og Stine Askov er nu atter klar med en ny roman. Bjørneklo er titlen på den nye roman, og det er også en bjørneklo, der er afbildet på forsiden af bogen. De fleste af os ved godt, at vi skal holde os på afstand af bjørnekloen og dens giftige saft. Får vi saften på huden skal den straks vaskes af. Er vi så uheldige, at solens stråler rammer os på huden, samtidig med at vi får saft fra bjørnekloen på huden er der risiko for noget der minder om brandsår og et eksemagtig udslet i huden. Og risiko for ar.

Drengen Ulf kommer en dag som lille dreng lidt for tæt på en bjørneklo. Deraf titlen. Stemplet på huden som en anderledes dreng. Det er dog ikke det eneste, der gør ham anderledes. Fra start kom han lidt skævt ind i forældrenes liv ved pludseligt at melde sin ankomst i køkkenet, der i løbet af ganske kort tid blev til en fødselsstue. Om det er årsagen til, at hans mor har det lidt svært med ham er ikke helt til at vide.

I romanen følger vi Ulf i opvæksten, hvor han hele tiden er outsideren, der ikke rigtig passer ind. Hverken i familien eller på skolen. Der er mange gode beskrivelser af forholdet forældrene imellem, og af forholdet mellem Ulf og de andre børn og af Ulf og de voksne. Det er i alt det mellem mennesker Stine Askov er særlig stærk. Som vi så det i de foregående romaner, har hun et særligt blik for de sociale relationer og så er hun knivskarp til at beskrive det i romanform, så det bliver levende og relevant.

Ulfs forældre forstår ham ikke, ser ham ikke, som den han er. Accepterer på sin vis, at han er anderledes, men lader tiden gå uden rigtigt at sætte grænser, at stille krav og at give ham nærvær og opmærksomhed. Det er ikke nemt at være Ulf. Først som teenager bliver han rigtig set, og så går op for ham, at han dur til noget.

Hvis du kunne lide Bid og Kaninens år vil du også sætte pris på at læse Bjørneklo. Hvor Bid var meget morsom, er der en langt mere alvorlig og til tider dyster og foruroligende stemning i Bjørneklo.

Stine Askov, Bjørneklo, Gyldendal, 248 sider, Marts 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.