// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stine Askov: Kaninens år
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stine Askov: Kaninens år

Skrevet af den 7. juni 2014 – 07:58Ingen kommentarer

Trine er 37 år. Mor til to piger og gift med Asger. Hun er uddannet pædagog, men i gang med en pædagogisk videreuddannelse, da hun ligesom er træt af at arbejde som pædagog. Konsulentarbejde er mere Trine, til gengæld er det lidt op af bakke at få skrevet den afsluttede opgave færdig sammen med Ulrik og Gitte. Ikke mindst fordi Ulrik og Gitte bliver en slags kærester undervejs. Det er dog ikke kun pædagogverdenen Trine er træt af. Hun er også træt af sin mand og træt af at kede sig. Heldigvis er det langt fra kedeligt at læse bogen.

Trines beskrivelse af første arbejdsdag i børnehaven Elverhøj rummer blandt andet følgende skarpe beskrivelse: “Børnene i Elverhøj gør det samme som alle andre børn. De æder frugt klokken halv ti og holder samling, de bliver råbt op og får læst et postkort højt fra en, der hedder Hubert, som er på ferie i Marokko, de leger med Lego og slås om de små hjul, som der aldrig er nok af, de kører dukker og plastikmad rundt i barnevogne iført tykskørter og tisser i bukserne og tager gummistøvler på, selvom solen skinner”. Tja, det er vel sådan det er om formiddagen i de fleste børnehaver.

Kaninens år handler om en helt almindelig storbymor i genkendelig krise. Krisen tvinger Trine at træffe nogle valg, der på ingen måde er lette at træffe. Og valg har konsekvenser! Ikke mindst for de yngste i en familie.

Stine Askov debuterede i 2012 med den anmelderroste roman Bid, som jeg var svært begejstret for. Lever den aktuelle bogudgivelse Kaninens år så op til mine høje forventninger? Svaret er et klart Ja! Stine Askov har en fascinerende sans for detaljer. Hun er super skarp til at observere i den hverdag hun befinder sig i og få det trukket ubesværet ind i sine bøger. Det er især beskrivelsen af mennesker, hverdagslivet og samspillet mellem disse der er styrken i bøgerne. Når man læser hendes bøger får man næsten en mistanke om at hun løbende tager noter til kommende bogprojekter.

Hvis du er kvinde vil du formentlig kunne genkende mange af hovedpersonen Trines tanker og frustrationer i forhold til parforholdet og hverdagens evindelige krav om at smøre madpakker. Hvis du derimod er mand, tror jeg bogen kan være en øjenåbner og give dig et hint om, hvorfor din egen kæreste reagerer og tænker som hun gør. For eksempel når hun siger, at hun ikke er sur, selvom det er helt tydeligt, at hun er det.

Stine Askov, Kaninens år, Gyldendal, 288 sider, Maj 2014.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.