// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stine Askov: Nøjsomheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Stine Askov: Nøjsomheden

Skrevet af den 4. marts 2022 – 06:56Ingen kommentarer

Det var været en kæmpe fornøjelse at læse romanen Nøjsomheden der udkommer i dag.

Vi møder den unge kvinde Mona, der er opvokset i den fiktive ghetto Nøjsomheden i Helsingør. Nøjsomheden er dog inspireret af et boligområde i Helsingør, der tidligere var kategoriseret som et ghetto-område. Monas opvækst har været præget af en mor med psykisk sygdom, men hun har altid fundet en helle ved at forsvinde ind i bøgernes verden. En dag får hun job i en boghandel, og der møder hun den unge fyr Nikolaj. Han er også glad for litteratur og Mona bliver nysgerrig på, hvad han er for en.

Nøjsomheden er en roman om forelskelse, om fornøjelsen ved at læse bøger og glæden ved at få sin egen lille lejlighed. Det er en roman om at have en elsket døende lidt crazy moster på hospice, en dominerende fætter der pusher og en mor med samlermani.

Romanen er mange ting. Ligesom livet! Klog, sjov, rørende, for bare at nævne de første ord, der dukker op. Romanens kapitler har blandt andet titler som Barndommens gade, Stormfulde højder og Bølgerne og det er jo genialt at sende hilsner til klassiske romaner, når Mona elsker at læse.

Det er også en roman om klasseforskelle og kulturforskelle og ved at lade Mona fra blokken spille overfor Nikolaj fra den dyre Øresundvilla bliver det tydeligt at forskelle i værdisæt, måden at tale på, måden at opfatte sig selv på etc. selv i dette lille land, ja selv indenfor den samme kommune fortsat findes. Og den historie er relevant og interessant at få fortalt, hvis vi skal forstå og acceptere hinanden og leve sammen.

Fx som her hvor Nikolaj spørger om Mona vil danse:
– Jeg kan ikke danse, jeg har aldrig danset.
– Har du aldrig danset? Alle kan da danse fridans.
Han rækker hende sin hånd. – Jeg gik faktisk til jitterbug som barn. Sammen med Camille (red. hans barndomsveninde). Jeg var nogenlunde. Man skulle i det mindste ikke tale imens.
– Jeg gik ikke til noget som barn.

Anbefales til mange læsere! Fx til læsere af Tine Høeg, Helle Helle, Thomas Korsgaard og Stine Pilgaard. Til læsere af liv mellem mennesker. Til læsere, der sætter pris på skarpe replikker.

Stine Askov (f. 1976) debuterede som forfatter i 2012 med romanen Bid. Sidenhen udkom Kaninens år og Bjørneklo. I 2020 udkom den fremragende roman Katalog over katastrofer, der var nomineret til DR Romanprisen 2021.

Nøjsomheden lever fuldt op til mine høje forventninger og det er ved at være et godt og flot katalog af bøger Stine Askov har skabt.

Stine Askov, Nøjsomheden, Marts 2022, 366 sider, Gyldendal.

Der er lukket for kommentarer.