Anne Eekhout: Mary – eller skabelsen af Frankenstein
Gæsteanmeldelse af Mette Hermann fra Instagramprofilen @bog.dag.bog
I romanen ”Mary – eller skabelsen af Frankstein” fortæller den hollandske forfatter Anne Eekhout historien om den unge Mary Shelley og tilblivelsen af mesterværket ”Frankenstein”, som hun skriver som bare 18-årig. På det tidspunkt har Mary allerede født to børn og lever i et forhold med digteren Percy Bysshe Shelley.
Historien fortælles af Mary i to fortællespor, som der løbende skiftes imellem. I det første fortællespor møder vi i 1812 den 14-årige Mary, der er sendt fra London til Skotland for at restituere. Her bor hun hos familien Baxter og knytter hurtigt et tæt bånd til familiens 17-årige datter, Isabella. I løbet af opholdet lægges kimen til Marys forfatterskab. Her læser hun gotiske romaner, myter og uhyggelige folkeeventyr, og deltager blandt andet i fortælleaftener arrangeret af familien. Det viser sig, at Mary har en udpræget sans for at finde på gyserhistorier, hvor fantasi og virkelighed smelter sammen. Til en af disse fortælleaftener møder hun Mr. Booth, en person der skal vise sig at have afgørende betydning for Marys skabelse af karakteren Frankenstein.
I det andet fortællespor er vi fremme i 1816, hvor Mary sammen sin stedsøster og ægtemand besøger Lord Byron i Geneve. Også her fylder udvekslingen af gyserhistorier. Mary er plaget over tabet af sin datter, men minder om tiden i Skotland og mange mystiske begivenheder bliver afsættet til at skrive historien om videnskabsmanden Victor Frankenstein.
Mary Shelleys ”Frankenstein” var for sin tid en banebrydende gotisk roman fyldt med mystik, uhygge og overnaturlige elementer. Stilistiske træk, som Eekhout også forsøger at anvende i sin roman, men hendes fremstilling af karakteren Mary er i højere grad et forsøg på at fremdigte den unge Mary og hendes vej til at blive en dygtig historiefortæller. Rigtigt spændende bliver det aldrig helt, og romanen kan til tider synes lidt langtrukken.
Genremæssigt er ”Mary – eller skabelsen af Frankstein” i familie med fx Elin Cullheds ”Eufori” om forfatteren Sylvia Plath, eller danske romaner som ”Kvinden der samlede Verden” eller Jesper Wung Sungs ”Kvinde set fra ryggen”. Alle romaner, der giver kvinder en stemme, og til dels også fortæller oversete kvinders historie.
Mary Shelley er næppe en overset kvinde i litteraturhistorien, men fortællingen om hendes utrolige liv er der nok ikke mange, der kender til. Er man til exofiktion, vil man også synes om Eekhouts ”Mary – eller skabelsen af Frankstein”, men der er mange dele af Mary Shelleys liv, som man med fordel også kunne have skrevet om i romanen, og som ville have gjort portrættet af hende mere fuldendt – og måske også mere interessant.
Anne Eekhout, Mary – eller skabelsen af Frankenstein, Gutkind, 2023, 386 sider