// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen

Skrevet af den 16. april 2021 – 07:27Ingen kommentarer

Vilhelm Hammersh√łi er en af de mest kendte og elskede danske malere. I disse √•r g√•r hans malerier for tocifrede millionbel√łb ‚Äď men s√•dan har det (naturligvis) ikke altid v√¶ret. Han var en del af kunstnermilj√łet i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og is√¶r hans billeder af hustruen Ida malet bagfra vil v√¶kke genkendelse hos mange.

Kvinde set fra ryggen er historien om Ida, og det er en smukt fortalt historie om en kvindeskikkelse, alle har set, men ingen kender.

Ida fort√¶ller selv sin historie. Hun er vokset op i Stubbek√łbing, hvor hendes far driver en k√łbmandsforretning og hendes mor mister forstanden efter Idas brors d√łd. Idas anden bror g√•r p√• kunstakademiet, og der bliver han ven med Vilhelm og introducerer ham for sin s√łster. Det bliver til en forlovelse, men det er sv√¶rt for Ida at finde sin plads i Vilhelms velhavende og kunstinteresserede familie p√• Frederiksberg, og moderens tilstand g√łr det ogs√• sv√¶rt for hende at vide, hvad hun skal stille op.

Gift bliver de to dog, og fra da af forventes ‚Äď og forventer! ‚Äď Ida at skulle v√¶re opbakkende hustru for sin i stigende grad ber√łmte mand. Det er dog ikke altid s√• nemt, for Vilhelm Hammersh√łi har et andet blik og en anden palet end sine samtidige. Ida m√• st√• model til meget, b√•de p√• rejser igennem Europa men ogs√• fra familien. Mere mus end muse, kalder hendes svigermor hende, men ikke desto mindre bliver Ida(s nakke) en inspiration for b√•de hendes mand og kunstelskere.

Kvinde set fra ryggen er et n√¶nsomt portr√¶t af en kvinde, der g√łr sit bedste for at v√¶re en god hustru til en stor kunstner, og som konstant forventes at s√¶tte egne behov og dr√łmme til side for sin mand. Det er ogs√• et indirekte portr√¶t af en kunstner, der hele sit liv er opslugt af sit maleri og om prisen, en familie betaler for at skabe Kunst med stort K.

Kvinde set fra ryggen
er en anbefalelsesværdig roman, og Ida er et nuanceret og troværdigt kvindeportræt. Der skrives i disse år mange gode romaner med udgangspunkt i historiske kvindeskikkelser, og hvis man f.eks. kunne lide Jesper Wung-Sungs En anden gren eller Malene Ravn, vil man også sætte pris på Kvinde set fra ryggen.

Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen. 384 sider, Politikens forlag. Udkom 10. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.