// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Malene Ravn: Hvor lyset er
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Malene Ravn: Hvor lyset er

Skrevet af den 18. juni 2020 – 07:07Ingen kommentarer

Jeg har altid været begejstret for Carl Fischers (1887-1962) inderligt smukke blomstermalerier og landskaber i stille, raffinerede farver. Og hans stærke portrætter, der indsigtsfuldt formilder modellernes personlighed og psyke har altid fascineret mig. I Malene Ravns gribende historiske roman, kommer vi helt ind under huden og dybt ind i sindet på denne vidunderlige modernistiske maler, og kvinderne omkring ham.

Carl Fischer var Charlottenborgmaler, og blev især rost for sine figurbilleder, der ofte forestillede en pige eller en ung kvinde i halv- eller helfigur. Desuden malede han gadebilleder fra København og Bruxelles. Stilheden og melankolien prægede billederne, og reflekterede malerens eget sind.

Med sine velsvungne sætninger og sanselig ord, maler Malene Ravn et intenst og stærkt portræt af Carl Fischer, der i den grad er kunstneren værdig. Nænsomt indfanger hun hans vanskelige sind og stive personlighed, men også hans skrøbelighed. Samtidig får vi et forrygende og fascinerende indblik i københavnerlivet i årene 1894-1962, og den række af store historiske begivenheder, som var med til at ændre danmarkshistorien. Kvindesagen, kvindernes stemmeret, den spanske syge, Storlockouten og det efterfølgende Septemberforlig danner et fascinerende historisk bagtæppe for fortællingen.

Carl blev født i Vejle, og hans elskede mor anerkendte tidligt hans store talent. Da hun først svigtes af Carls far, og senere dør er Carl blot er otte år. Hans far fordrives fra Vejle , og må starte på en frisk i København. Carl følger efter nogle år senere. I København følger vi blandt andet Carls sympatiske og stærke stedmors kamp for at bevare sit næringsbrev og drive forretning. En kommentar til kvindekampen i sin spæde start. Levende beskrives også Storlockoutens uhyggelige konsekvenser for arbejdere og erhvervsdrivende. Med sikker hånd fører Malene Ravn os rundt i Københavns gader og kvarterer, og det er som at komme på en tidsrejse tilbage til områder, steder og pladser som i dag er helt anderledes og alligevel helt de samme. Hold op, hvor er det godt.

Romanen deler sig i to, hvor den første følger Carl og hans families skæbner før han møder sit livs kærlighed, skuespilleren Evy. Hun bliver hans faste holdepunkt, sidder model, og tager sig af den forretningsmæssige side af kunsten. Anden del er således den gribende beskrivelse af Carl og Evys stormfulde forhold, der ud over at beskrive kærlighed på trods også reflekterer tidens kvindesyn. Jeg slugte hvert et ord råt, og følte, at karaktererne vandrede ud ad siderne og lige ind i mit hjerte.

Bogens force er, at den er skrevet over en virkelig familiehistorie, og at Malene Ravn oven i købet har en personlig interesse i Carl Fischer, som var hendes mands oldefar. Der ligger grundig research bag hver en sætning.

“Hvor lyset er” er en gribende og sanselig historisk roman om kærlighed, kunst, bohemeliv, sygdom, mørke og lys. Så hvis man er vild med historiske romaner, så bør man omgående kaste sig over denne velsvungne perle af en bog. Læn dig blot tilbage og nyd et besøg i Kongens København anno 1899-1962. Men sæt god tid af. For denne varmblodede og velskrevne roman er svær at lægge fra sig.

Malene Ravn: Hvor lyset er, Gyldendal, 4. juni 2020, 368 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.