// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Elin Cullhed: Eufori
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Elin Cullhed: Eufori

Skrevet af den 27. maj 2022 – 06:39Ingen kommentarer

Gæsteanmeldelse af Mette Herman fra Instagramprofilen @bog.dag.bog

Den svenske bestseller Eufori af Elin Cullhed om den amerikanske forfatter Sylvia Plath er nu udkommet i dansk oversættelse ved Caroline Albertine Minor på C&K forlag.

I romanen følger vi Sylvia Plath (1932-1963) i det sidste år før hendes død. Ved romanens begyndelse er hun i en alder af 29 år gravid med sit andet barn, gift med digteren Ted Hughes og bosat på landet i den lille by Devon. Hendes roman ”Glasklokken” er færdigskrevet, men endnu ikke udkommet. Det helt store gennembrud som forfatter venter altså stadig.

Eufori er en intens og stemningsmættet roman, hvor Cullhed på sin vis digter løs, men alligevel også formår at tegne et overbevisende og interessant portræt af ikke kun Sylvia Plath, men også den tid, som romanen udspiller sig i. I Cullheds fortælling kæmper Plath nemlig en kamp om ikke at lade sig reducere til at være hustru til Ted Hughes, men hun insisterer på også selv at være udøvende forfatter, et skrivende individ med intellektuelle ambitioner, som dog ikke er nemme af folde ud som kvinde i datidens England i starten af 1960’erne. Heller ikke i det London, som Plath drømmer om at flytte tilbage til. Samtidig er Plath udfordret af sit sind og den evigt tilbagevendende tvivl på sig selv og nærmest angst for livet selv, og samtidig drømmer hun også om at blive sat fri og forlade den ensomhed, som hun befinder sig i i Devon.

Eufori er en fremragende roman, hvor Cullhed lader læseren komme så tæt som overhovedet muligt ved at lade Plath selv være fortælleren. Alt fortælles altså fra Plaths egen synsvinkel, og gennem hendes øjne oplever vi også andres syn på hende. Fortælleteknisk er Eufori af den grund virkeligt spændende, men til tider også udfordrende at læse.

I løbet af romanen falder ægteskabet til Ted Hughes fra hinanden, og Plath selv går også langsomt til grunde. De mange roller, der kræves af hende, får hun sværere og sværere ved at spille. Det gælder både rollen som forfatter, hustru, mor og datter.

Eufori er meget mere end ”blot” en roman om Sylvia Plath og kvindeliv i starten af 1960’erne, for med romanens tematiske fokus på bl.a. moderskabet, kvinderollen i ægteskabet og kvinden splittet mellem familieliv og karriere er bogen højaktuel, og mange læsere vil med lethed kunne spejle sig i Cullheds skildring af Sylvia Plaths liv.

Er du til exofiktion, er Eufori helt sikkert også en bog, du må læse. Måske har du sidste år læst Christina Englunds roman ”Slugt” om fotografen Francesca Woodmans liv og værk eller Eva Tinds ”Kvinden der samlede verden”? Hvis ja, vil Elin Cullheds roman også være lige noget for dig.

Elin Cullhed: Eufori, C&K forlag, 21. april 2002, 320 sider

Der er lukket for kommentarer.