// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Silvia Goldbaum Tarabini: Danske jøders liv og død i Theresienstadt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Silvia Goldbaum Tarabini: Danske jøders liv og død i Theresienstadt

Skrevet af den 25. januar 2024 – 05:48Ingen kommentarer

Redningen af de danske jøder er måske den stolteste stund i danmarkshistorien. Langt hovedparten af de danske jøder kom i sikkerhed i Sverige, og tusindvis af danskere trådte til og hjalp med at skjule, transportere og redde deres jødiske landsmænd.

Men ikke alle jøder slap væk. Mens vi har fokuseret meget på flugten til Sverige som en undtagelse fra holocausts udslettelse, har de jøder der blev deporteret fyldt mindre. Det råder Silvia Goldbaum Tarabini nu bod på i en absolut anbefalelsesværdig bog om de danske jøder i Theresienstadt.

Det er en grundig gennemgang af dels breve og beskrivelser, som de knap 500 deporterede jøder har efterladt, og dels i personlige interviews med de overlevende. Det er historierne om de enkelte menneskers møde med det umenneskelige, og om deres kamp for at overleve og forstå, hvad de skete. I bakspejlet virker historien så åbenlys – de danske jøder havde særstatus, de fik Røde Kors-pakker, de blev ikke deporteret videre til Auschwitz og de blev reddet af de hvide busser. Men i realtid var det ikke helt så åbenlyst.

De måtte leve med sult, utøj, tvangsarbejde og usikkerhed om deres skæbne. De skulle forsøge at klare sig igennem livet i en koncentrationslejr, og vigtigst af alt: de var hver deres unikke menneskeskæbne med håb og drømme, fortvivlelse og vilje til at leve. De kom fra alle dele af det danske jødiske samfund: jøder hvis familie havde boet i Danmark i generationer, jøder der enten selv eller hvis forældre var ankommet efter russiske pogromer omkring århundredskiftet og de såkaldte alijah-jøder eller landvæsensjøder. De sidste var unge jøder, hvis forældre havde sendt dem fra Tyskland eller Tjekkoslovakiet til Danmark i slutningen af 1930erne for at de kunne lære landbrug og rejse videre til Palæstina bagefter.

Tarabini giver de enkelte jøder deres egen stemme til at fortælle om deres oplevelser. De oplevede ikke deportationen ens. Der var hele familier, ældre ægtepar og unge mennesker. Der var veluddannede og uuddannede. Rige og fattige. De kom fra forskellige steder i det danske samfund, og de hjemlige hierakier flyttede med til Theresienstadt.

Det er et storværk, Tarabini har begået, og det er meget fortjent også nomineret til Weekendavisens litteraturpris.

Silvia Goldbaum Tarabini: Danske jøders liv og død i Theresienstradt. 656 sider, Gyldendal. Udkom 14. september 2023

Der er lukket for kommentarer.