// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Walter Isaacson: Elon Musk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erhvervsliv

Walter Isaacson: Elon Musk

Skrevet af den 17. november 2023 – 05:21Ingen kommentarer

Walter Isaacson elsker biografier. Og han er fremragende til at levere dem. Hans b√łger er herligt beskrivende, og selvom du ikke altid selv kan tr√¶ffe dine egne beslutninger og danne dine egne meninger om de personer, han portr√¶tterer samt deres handlinger, s√• er de st√¶rkt informerende og til tider ogs√• ganske underholdende. Og han underholder igen i sit helt unikke portr√¶t af den kontroversielle ‚ÄĚElon Musk‚ÄĚ.

Hvis du allerede synes, du kan nikke genkendende til navnet Walter Isaacson, s√• er det fordi, han ogs√• har lavet biografier af s√• store navne som Albert Einstein, Leonardo da Vinci og Benjamin Franklin, f√łr hans m√•ske st√łrste succes, biografien om Steve Jobs.

Bogen om Elon Musk er kommet på plads, efter at Isaacson har fulgt Musk tæt i to. Han har været sammen med Musk ude på fabrikkerne, og han har brugt timer både i maskinrummet og i interview med familie, bekendte, venner, fjender, kolleger og ikke mindst Musk selv.

Isaacson er professor i historie. Han er journalist. Og han er forfatter. Du skal derfor nok lede l√¶nge efter en mere egnet forfatter til denne biografi, og det synes jeg ogs√•, vi kan m√¶rke, n√•r vi l√¶ser bogen. Musk er nemlig en person, der for alvor kalder p√• f√łlelserne i os. Ligesom meget f√• kan stille sp√łrgsm√•l ved mandens indflydelse og innovative tilgang og betydning i verden, s√• kan vi alle ogs√• med mellemrum se, at han har nogle indfald, der synes at falde meget langt fra alt det, han ellers kan. Hans arbejde med elbiler, rumforskning og kunstig intelligens st√•r som eksempel i sk√¶rende kontrast til den medieopm√¶rksomhed, han har skabt, efter han k√łbte Twitter og lavede det om til X.

Isaacson havde i sit f√łrste oplag en udfordring i forhold til sit portr√¶t af Musk. For selvom han ofte brugte mange kilder til at understrege sine til tider ret farverige pointer, s√• efterlod de hans l√¶sere i en klump p√• den ene side af den politiske midterlinje. Og om du synes om Musk eller ej, s√• er det faktisk synd. Et eksempel er den st√¶rkt rygtede nedlukning af Starlink, s√• ukrainerne kunne komme p√• nettet og k√¶mpe en mere fair kamp mod Rusland. Sandheden var anderledes, for i virkeligheden var Starlink aldrig helt √•bnet. Som Isaacson selv senere pr√¶ciserede om eksemplet, s√• troede ukrainerne, at de var d√¶kket hele vejen til Krim, men det var de ikke. De bad derfor Musk om at √•bne for Starlink i det omr√•de, s√• de kunne styre et droneangreb mod den russiske fl√•de. Men Musk valgte at undlade at g√łre det, fordi han mente, det kunne lede til en endnu st√łrre krig, hvilket han med al sandsynlighed havde ret i. Derfor meddelte Isaacson ogs√•, at senere versioner af bogen ville blive opdateret med denne pr√¶cisering, heriblandt denne overs√¶ttelse.

Der er alts√• meget stor forskel p√•, om Musk har lukket for en eksisterende adgang, eller om han ikke har udvidet sin adgang til at foretage et droneangreb. S√• kan vi altid diskutere, om en mand i det, der i enhver henseende repr√¶senterer en privat virksomhed, b√łr sidde med s√•dan et ansvar alene, men det har jo s√•dan set ikke noget med Musk selv at g√łre.

Pointen i forhold til bogen er, at de fleste eksempler s√•ede tvivl om Musks integritet, og at de faktisk kunne v√¶re blevet tjekket ved at finde en kilde ekstra eller at stille et sp√łrgsm√•l mere. Det gjorde nok ikke noget for underholdningsv√¶rdien, men det udvandede det ellers s√• imponerende produkt en smule. Og det havde jo v√¶ret synd. Jeg har l√¶st om mange af de sm√• justeringer, Isaacson har v√¶ret ude og lave, og jeg synes selv, at den version, jeg har siddet med, er meget mere fair og balanceret, end det, jeg h√łrte om 1. udgave fra USA. Det er godt for de af jer, der nu skal ud for at hente den danske version eller en af de senere udgaver af versionen p√• originalsproget.

Isaacsons helt store styrke er hans evne til at skabe fort√¶llinger. Okay, han er selvf√łlgelig godt hjulpet af, at Elon Musk har s√• mange gode og sp√¶ndende historier i sig. Han fort√¶ller med en blanding af fort√¶lling, meninger og citater. Og det virker enormt godt ‚Äď is√¶r i en bog p√• over 700 sider.

Ulempen er, at han lader til nogle gange at falde for trangen til at √łge dramatikken. Jeg sad enkelte gange og t√¶nkte, at var han stoppet en eller to beskrivende s√¶tninger f√łr, s√• havde det v√¶ret mere end nok. I stedet g√•r han linen ud og risikerer at blive for ford√łmmende. En gang imellem skal du som forfatter ‚Äď is√¶r til denne slags b√łger ‚Äď lade folk d√łmme selv.

Andre gange sidder jeg og mangler oplysninger. For eksempel beskriver han i forbindelse med nogle pr√łvespr√¶ngninger til SpaceX, at nogle k√łer ude p√• markerne bliver r√¶dselsslagne og begynder at l√łbe i ring for at beskytte kalvene. Og s√• afslutter han med at skrive, at de l√łste det ved at s√¶tte ko-kameraer op. Her forst√•r jeg eksempelvis ikke, hvad det betyder. Hvilken indflydelse har det p√• k√łernes reaktion? Hvilket betydning har kameraerne?

Alt i alt er dette en helt igennem fascinerende bog. Ligesom det var tilfældet med Isaacsons biografi om Steve Jobs, så er emnet jo en person, der repræsenterer mange menneskelige sider, og som derfor også kalder på stillingtagen. I dag hersker der en slags forventning om, at du som skrivende formidler absolut skal tage stilling til alt. Du må ikke længere bare beskrive og bruge eksempler, så folk selv kan drage deres slutninger. Næh, så er du ikke på den rigtige side af det politiske hegn. I gamle dage kaldte man det god journalistik, men det er svært at opdrive i dag.

Jeg synes, Isaacson lidt for ofte tr√¶der ind over den gr√¶nse, og det er helt un√łdvendigt. Musk har gjort og sagt mere end nok til, at du som k√¶mpefan stadig kan dyrke ham som en innovativ leder, og du som kritiker stadig kan have dine bekymringer. Isaacson beh√łver ikke selv at konkludere noget som helst. Men det g√łr han med lidt for korte mellemrum, og det synes jeg er synd.

Til geng√¶ld kan han virkelig formidle. Og jeg er faktisk begejstret for alle kapitlerne, selv der hvor Musk g√•r igennem mindre sp√¶ndende projekter og tider. Og Isaacsons brug af en bred vifte af kilder er i den grad med til at holde os underholdt. For det er kilderne, der leverer nogle af de bedste citater. Det betyder ogs√•, at jeg synes, vi f√•r et virkelig godt indblik i, hvem Elon Musk er, og hvilke egenskaber han som person besidder. Nu sidder jeg bare tilbage og √łnsker, at Walter Isaacson skriver en biografi p√• samme m√•de om Donald Trump.

Walter Isaacson: ‚ÄĚElon Musk‚ÄĚ, Forlaget Gutkind, 708 sider, P√• dansk ved Jakob Levinsen, udkom september 2023.

Læs også:
Walter Isaacson: Steve Jobs

Walter Isaacson: Leonardo da Vinco

Ashlee Vance: Elon Musk ‚Äď Tesla, SpaceX og jagten p√• en fantastisk fremtid

Der er lukket for kommentarer.