// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Walter Isaacson: Elon Musk
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erhvervsliv

Walter Isaacson: Elon Musk

Skrevet af den 17. november 2023 – 05:21Ingen kommentarer

Walter Isaacson elsker biografier. Og han er fremragende til at levere dem. Hans bøger er herligt beskrivende, og selvom du ikke altid selv kan træffe dine egne beslutninger og danne dine egne meninger om de personer, han portrætterer samt deres handlinger, så er de stærkt informerende og til tider også ganske underholdende. Og han underholder igen i sit helt unikke portræt af den kontroversielle ”Elon Musk”.

Hvis du allerede synes, du kan nikke genkendende til navnet Walter Isaacson, så er det fordi, han også har lavet biografier af så store navne som Albert Einstein, Leonardo da Vinci og Benjamin Franklin, før hans måske største succes, biografien om Steve Jobs.

Bogen om Elon Musk er kommet på plads, efter at Isaacson har fulgt Musk tæt i to. Han har været sammen med Musk ude på fabrikkerne, og han har brugt timer både i maskinrummet og i interview med familie, bekendte, venner, fjender, kolleger og ikke mindst Musk selv.

Isaacson er professor i historie. Han er journalist. Og han er forfatter. Du skal derfor nok lede længe efter en mere egnet forfatter til denne biografi, og det synes jeg også, vi kan mærke, når vi læser bogen. Musk er nemlig en person, der for alvor kalder på følelserne i os. Ligesom meget få kan stille spørgsmål ved mandens indflydelse og innovative tilgang og betydning i verden, så kan vi alle også med mellemrum se, at han har nogle indfald, der synes at falde meget langt fra alt det, han ellers kan. Hans arbejde med elbiler, rumforskning og kunstig intelligens står som eksempel i skærende kontrast til den medieopmærksomhed, han har skabt, efter han købte Twitter og lavede det om til X.

Isaacson havde i sit første oplag en udfordring i forhold til sit portræt af Musk. For selvom han ofte brugte mange kilder til at understrege sine til tider ret farverige pointer, så efterlod de hans læsere i en klump på den ene side af den politiske midterlinje. Og om du synes om Musk eller ej, så er det faktisk synd. Et eksempel er den stærkt rygtede nedlukning af Starlink, så ukrainerne kunne komme på nettet og kæmpe en mere fair kamp mod Rusland. Sandheden var anderledes, for i virkeligheden var Starlink aldrig helt åbnet. Som Isaacson selv senere præciserede om eksemplet, så troede ukrainerne, at de var dækket hele vejen til Krim, men det var de ikke. De bad derfor Musk om at åbne for Starlink i det område, så de kunne styre et droneangreb mod den russiske flåde. Men Musk valgte at undlade at gøre det, fordi han mente, det kunne lede til en endnu større krig, hvilket han med al sandsynlighed havde ret i. Derfor meddelte Isaacson også, at senere versioner af bogen ville blive opdateret med denne præcisering, heriblandt denne oversættelse.

Der er altså meget stor forskel på, om Musk har lukket for en eksisterende adgang, eller om han ikke har udvidet sin adgang til at foretage et droneangreb. Så kan vi altid diskutere, om en mand i det, der i enhver henseende repræsenterer en privat virksomhed, bør sidde med sådan et ansvar alene, men det har jo sådan set ikke noget med Musk selv at gøre.

Pointen i forhold til bogen er, at de fleste eksempler såede tvivl om Musks integritet, og at de faktisk kunne være blevet tjekket ved at finde en kilde ekstra eller at stille et spørgsmål mere. Det gjorde nok ikke noget for underholdningsværdien, men det udvandede det ellers så imponerende produkt en smule. Og det havde jo været synd. Jeg har læst om mange af de små justeringer, Isaacson har været ude og lave, og jeg synes selv, at den version, jeg har siddet med, er meget mere fair og balanceret, end det, jeg hørte om 1. udgave fra USA. Det er godt for de af jer, der nu skal ud for at hente den danske version eller en af de senere udgaver af versionen på originalsproget.

Isaacsons helt store styrke er hans evne til at skabe fortællinger. Okay, han er selvfølgelig godt hjulpet af, at Elon Musk har så mange gode og spændende historier i sig. Han fortæller med en blanding af fortælling, meninger og citater. Og det virker enormt godt – især i en bog på over 700 sider.

Ulempen er, at han lader til nogle gange at falde for trangen til at øge dramatikken. Jeg sad enkelte gange og tænkte, at var han stoppet en eller to beskrivende sætninger før, så havde det været mere end nok. I stedet går han linen ud og risikerer at blive for fordømmende. En gang imellem skal du som forfatter – især til denne slags bøger – lade folk dømme selv.

Andre gange sidder jeg og mangler oplysninger. For eksempel beskriver han i forbindelse med nogle prøvesprængninger til SpaceX, at nogle køer ude på markerne bliver rædselsslagne og begynder at løbe i ring for at beskytte kalvene. Og så afslutter han med at skrive, at de løste det ved at sætte ko-kameraer op. Her forstår jeg eksempelvis ikke, hvad det betyder. Hvilken indflydelse har det på køernes reaktion? Hvilket betydning har kameraerne?

Alt i alt er dette en helt igennem fascinerende bog. Ligesom det var tilfældet med Isaacsons biografi om Steve Jobs, så er emnet jo en person, der repræsenterer mange menneskelige sider, og som derfor også kalder på stillingtagen. I dag hersker der en slags forventning om, at du som skrivende formidler absolut skal tage stilling til alt. Du må ikke længere bare beskrive og bruge eksempler, så folk selv kan drage deres slutninger. Næh, så er du ikke på den rigtige side af det politiske hegn. I gamle dage kaldte man det god journalistik, men det er svært at opdrive i dag.

Jeg synes, Isaacson lidt for ofte træder ind over den grænse, og det er helt unødvendigt. Musk har gjort og sagt mere end nok til, at du som kæmpefan stadig kan dyrke ham som en innovativ leder, og du som kritiker stadig kan have dine bekymringer. Isaacson behøver ikke selv at konkludere noget som helst. Men det gør han med lidt for korte mellemrum, og det synes jeg er synd.

Til gengæld kan han virkelig formidle. Og jeg er faktisk begejstret for alle kapitlerne, selv der hvor Musk går igennem mindre spændende projekter og tider. Og Isaacsons brug af en bred vifte af kilder er i den grad med til at holde os underholdt. For det er kilderne, der leverer nogle af de bedste citater. Det betyder også, at jeg synes, vi får et virkelig godt indblik i, hvem Elon Musk er, og hvilke egenskaber han som person besidder. Nu sidder jeg bare tilbage og ønsker, at Walter Isaacson skriver en biografi på samme måde om Donald Trump.

Walter Isaacson: ”Elon Musk”, Forlaget Gutkind, 708 sider, På dansk ved Jakob Levinsen, udkom september 2023.

Læs også:
Walter Isaacson: Steve Jobs

Walter Isaacson: Leonardo da Vinco

Ashlee Vance: Elon Musk – Tesla, SpaceX og jagten på en fantastisk fremtid

Der er lukket for kommentarer.