// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ashlee Vance: Elon Musk – Tesla, SpaceX og jagten på en fantastisk fremtid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Videnskab

Ashlee Vance: Elon Musk – Tesla, SpaceX og jagten på en fantastisk fremtid

Skrevet af den 24. juli 2020 – 06:18Ingen kommentarer

Du skal nok have været godt afskåret fra omverdenen, hvis du ikke i dag har hørt om Elon Musk. Den kendte sydafrikaner er manden bag Tesla, den mest udbredte elbil i verden. Han er også manden bag SpaceX, som blev det første private rumselskab, der sendte en leverance op til den internationale rumstation. Og han var også manden bag PayPal, der satte hele hans eventyr i gang.

I 2017 udgav den sydafrikanske forfatter Ashlee Vance en bog om sin landsmand. Bogen er baseret på en lang række personlige interviews og er forfriskende, idet den ikke er en lang hyldest til en innovativ videnskabsnørd men en i store træk nøgtern fremstilling af én af de personer, der i de seneste ti år har sat de største aftryk på vores teknologiske fremtid.

Bogen kommer godt rundt om Musks store ambitioner og portrætterer ham som den ’søger’, han i den grad er. Den viser hans gode såvel som mindre gode sider, og den forsøger ikke nødvendigvis at holde Musk i det lys, som han nok ser sig selv i. Eksempelvis fortæller Vance – også underbygget af interviews med tidligere medarbejdere og partnere til Musk – at han er en fuldstændig ubarmhjertig arbejdsgiver, der igen og igen kræver stort set det umulige af sine medarbejdere, og at han tillige direkte går efter medarbejdere med så lidt familie som muligt, så de kan lægge flere timer på arbejdspladsen.

Vance kommer også rundt om det faktum, at hverken PayPal, Tesla eller SpaceX er Elon Musks babyer. Der var andre mænd bag alle disse idéer, og Musk har blot taget det videre til det, det er i dag. Ja ja, det understreger vel bare, at de største idéer her i livet stadigvæk er for store til at være nye. Men de viser også, at der til tider skal nogle helt særlige mennesker til at realisere de drømme og tanker, mange andre ser som umulige.

Musk er et af de mennesker. For selvom han driver sine medarbejdere hårdt, så understreger det også nødvendigheden af, at vi en gang imellem er nødt til at gå uden om normerne og de etablerede systemer, når vi vil opnå noget ekstraordinært. Også selvom det med mellemrum har bragt Musk helt ud på den økonomiske afgrunds rand. Og det er i det faktum, at bogen har sin helt store styrke.

En lille svaghed er så måske, at vi ikke kommer specielt tæt på Musk som person. Jo, vi hører om hans overvejelser omkring parforhold, og hvor mange timer han ugentligt bør være forpligtet til at være sammen med sin hustru – gerne sat ind i et Excelark. Men hans ægteskaber og familiære forhold skøjter vi meget hurtigt henover, hvilket kan være lidt synd.

Alt i alt en god og meget informativ bog, der igen belyser behovet for det helt særlige drive fra private personer, hvis vi vil opnå noget, der bare minder om udvikling i vores samfund. Meget spændende.

Ashlee Vance: Elon Musk – Tesla, SpaceX og jagten på en fantastisk fremtid, Forlaget Libris Business, 411 sider, udkom januar 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.