// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Worm: Cassiopeias nye stjerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Tegneserie

Anders Worm: Cassiopeias nye stjerne

Skrevet af den 23. oktober 2023 – 14:55Ingen kommentarer

Vi lever i en tid, hvor indtrykkene på daglig basis bombarderer os i så voldsom en grad, at vi ofte føler, vi berører en masse men når i dybden med mindre og mindre. En hel generation oplever en stigende angst grundet blandt andet denne fragmenterede og subtile overfladebehandling af virkeligheden. Det betyder også, at færre unge interesserer sig for den historie, på hvis skuldre vi står og lever. Kunne man dog bare gøre historiske begivenheder mere visuelt attraktive og let fordøjelige. Velkommen, Anders Worm. Et mesterværk er født.

Eller skulle jeg lige lægge en dæmper ind. Et mindre mesterværk er født. I ”Cassiopeias nye stjerne” får vi serveret historien om Tycho Brahe i tegneserieform og med et solidt glimt i øjet. Worm gør det med så stor elegance, at vi faktisk lærer noget, men han hygger sig i den grad også med sine historiske fakta, så vi skal lige skille tingene lidt ad.

Det er nemlig ganske sandsynligt, at historiebøgerne har ret, når vi får fortællingen om, at Tycho Brahe blev brugt som en brik i et spil, der skulle vise, at Danmark også havde storhed at byde på i konkurrence med kejserdømmet syd for grænsen. Og det er også ganske sandsynligt, at det var årsagen til, at Tycho Brahe fik lov at bygge sit observatorium på Hven og forsøge at kortlægge himmelhvælvingen. Men det er nok mindre sandsynligt, at Kejseren tog hævn ved at bede William Shakespeare om at skrive et stykke om en mentalt udfordret prins på Kronborg slot. Det er til gengæld en ret sjov tanke.

Kan du til gengæld holde tungen lige i munden og grine af det sjove og lære af det vigtige, så har du faktisk en herlig lille lærebog, der godt kan invitere unge mennesker til at gå lidt dybere i studiebøgerne og lære lidt mere om Tycho Brahe og hans betydning. På den måde synes jeg, at ”Cassiopeias nye stjerne” med et smil i øjenkrogen prikker til vores nysgerrighed. Og det er faktisk fremragende formidling.

Worms figurer er skønne, og så er de karikerede på den kærlige måde. Jeg elsker det. Og jeg vil rigtig gerne lære og underholdes på samme tid en anden gang – og meget gerne atter engang af Worm.

Anders Worm: ”Cassiopeias nye stjerne”, Forlaget Fahrenheit, 276 sider, udkom juni 2023.

Læs også:
Lars Kramhøft: Husvild

Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther – En nation under vores fødder

Christophe Blain & Abel Lancaz: Javel, hr. udenrigsminister

Der er lukket for kommentarer.