// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anders Worm: Cassiopeias nye stjerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Tegneserie

Anders Worm: Cassiopeias nye stjerne

Skrevet af den 23. oktober 2023 – 14:55Ingen kommentarer

Vi lever i en tid, hvor indtrykkene p√• daglig basis bombarderer os i s√• voldsom en grad, at vi ofte f√łler, vi ber√łrer en masse men n√•r i dybden med mindre og mindre. En hel generation oplever en stigende angst grundet blandt andet denne fragmenterede og subtile overfladebehandling af virkeligheden. Det betyder ogs√•, at f√¶rre unge interesserer sig for den historie, p√• hvis skuldre vi st√•r og lever. Kunne man dog bare g√łre historiske begivenheder mere visuelt attraktive og let ford√łjelige. Velkommen, Anders Worm. Et mesterv√¶rk er f√łdt.

Eller skulle jeg lige l√¶gge en d√¶mper ind. Et mindre mesterv√¶rk er f√łdt. I ‚ÄĚCassiopeias nye stjerne‚ÄĚ f√•r vi serveret historien om Tycho Brahe i tegneserieform og med et solidt glimt i √łjet. Worm g√łr det med s√• stor elegance, at vi faktisk l√¶rer noget, men han hygger sig i den grad ogs√• med sine historiske fakta, s√• vi skal lige skille tingene lidt ad.

Det er nemlig ganske sandsynligt, at historieb√łgerne har ret, n√•r vi f√•r fort√¶llingen om, at Tycho Brahe blev brugt som en brik i et spil, der skulle vise, at Danmark ogs√• havde storhed at byde p√• i konkurrence med kejserd√łmmet syd for gr√¶nsen. Og det er ogs√• ganske sandsynligt, at det var √•rsagen til, at Tycho Brahe fik lov at bygge sit observatorium p√• Hven og fors√łge at kortl√¶gge himmelhv√¶lvingen. Men det er nok mindre sandsynligt, at Kejseren tog h√¶vn ved at bede William Shakespeare om at skrive et stykke om en mentalt udfordret prins p√• Kronborg slot. Det er til geng√¶ld en ret sjov tanke.

Kan du til geng√¶ld holde tungen lige i munden og grine af det sjove og l√¶re af det vigtige, s√• har du faktisk en herlig lille l√¶rebog, der godt kan invitere unge mennesker til at g√• lidt dybere i studieb√łgerne og l√¶re lidt mere om Tycho Brahe og hans betydning. P√• den m√•de synes jeg, at ‚ÄĚCassiopeias nye stjerne‚ÄĚ med et smil i √łjenkrogen prikker til vores nysgerrighed. Og det er faktisk fremragende formidling.

Worms figurer er sk√łnne, og s√• er de karikerede p√• den k√¶rlige m√•de. Jeg elsker det. Og jeg vil rigtig gerne l√¶re og underholdes p√• samme tid en anden gang ‚Äď og meget gerne atter engang af Worm.

Anders Worm: ‚ÄĚCassiopeias nye stjerne‚ÄĚ, Forlaget Fahrenheit, 276 sider, udkom juni 2023.

Læs også:
Lars Kramh√łft: Husvild

Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther ‚Äď En nation under vores f√łdder

Christophe Blain & Abel Lancaz: Javel, hr. udenrigsminister

Der er lukket for kommentarer.