// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther – En nation under vores fødder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Tegneserie

Ta-Nehisi Coates & Brian Stelfreeze: Black Panther – En nation under vores fødder

Skrevet af den 28. oktober 2022 – 04:56Ingen kommentarer

Jeg var nok lang fra den eneste Marvel-fan, der blev blæst fuldkommen omkuld af den første Black Panther-film, der kom i biograferne i 2018.

Den var den måske mest gennemførte af alle Marvel-film og var proppet med gennemtænkt symbolik, mystik og navne, der strakte sine lange arme helt ned i det dybeste af Afrikas rødder. Den film var så fuldkommen og blev meget populær, og selv de største eksperter i afrikansk historie havde svært ved at finde noget som helst at udsætte på den – og det på trods af, at den handlede om en superhelt, der – naturligvis – ikke findes fra et land, der ikke findes baseret på en rigdom, hvis årsag ikke eksisterer. Meget imponerende.

Men hvad bragte egentlig Black Panther til live, efter at Stan Lee og Jack Kirby allerførste gang introducerede figuren i et afsnit af ”The Fantastic Four” tilbage i 1966? For figuren lå lidt henslængt i glemslen og var – lad os sige det, som det er – ikke så ’super’-populær blandt Marvels læsere. Men så kom Ta-Nehishi Coates ind som forfatter.

Coates blev hyret af Marvel på grund af sin bog ”Between the World and Me”, som han i 2015 vandt den amerikanske bogpris National Book Award for i kategorien nonfiction. Det var en bog formet som et brev til sin søn, hvori han forsøgte at vise, at det amerikanske samfund ikke var det frihedssamfund, de ellers var blevet bildt ind. Racisme og undertrykkelse var temaet i bogen, og det skabte opmærksomhed.

Som journalist har Coates arbejdet fast hos The Village Voice, Time og Washington City Paper, og så har han leveret freelance-artikler til de allerstørste aviser som New York Times og Washington Post med flere.

Coates har altid selv været en fan af Marvels helteunivers, så det var naturligt, at en mand med så stærk en stemme blev hentet ind som forfatter på Black Panther tegneserie-trilogien. ”En nation under vores fødder” er oversættelsen af første hæfte. I USA solgte det over 300.000 eksemplarer og slog alle tidligere salgsrekorder. Han ramte lige ned i hjertet på den historiske stemme og stolthed, der for mange amerikanere af afrikansk oprindelse enten slet ikke var bekendt, eller som minimum var gemt eller glemt. Og det er denne fortælling, som den første Marvel-film om Black Panther er bygget på.

I hæftet her får vi som en lille bonus endda også den historie i Fantastic Four nr. 52 fra 1966, hvor figuren for første gang bliver introduceret. Der er også beskrivelse af arbejdet med indholdet i hæftet, flere fantastiske helsides-billeder samt et detaljeret kort over Wakanda.

Det her er seriøs tegneserie-produktion på et nyt niveau. Det er en fabelagtig historie om denne tids Black Panther, T’Challa, og det, han må igennem for at kunne samle sit folk, der lever i strid og raseri og i had mod ham og naboer. Jeg kan lide alt ved det her. Det er et opdigtet univers men fyldt med historie, stolthed, realisme, menneskelighed og masser af grunde til, hvorfor vi nu skal videre. Jeg kan ikke anbefale den varmt nok.

Ta-Nehishi Coates & Brian Stelfreeze: ”Black Panther – En nation under vores fødder”, Forlaget Fahrenheit, 144 sider, på dansk ved Henrik List, udkom oktober 2022.

Læs også:
Brian Michael Bendis: De Nye Avengers – Hemmeligheder og løgne

Garth Ennis: The Boys – The Name of the Game

G. Willow Wilson, Adrian Alphona og Ian Herring: Ms. Marvel 1 – Ikke helt almindelig

Der er lukket for kommentarer.