// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Basile Panurgias: Tvivlen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fort√¶llinger, Kunst, Politik & debat

Basile Panurgias: Tvivlen

Skrevet af den 21. oktober 2023 – 06:53Ingen kommentarer

Jeg er ikke overordentligt bekendt med Det Svenske Akademi samt processerne for udv√¶lgelse af modtagerne af de forskellige Nobelpriser. Derfor skulle jeg ogs√• l√¶se et godt stykke ind i Basile Panurgias‚Äô ‚ÄĚTvivlen‚ÄĚ samt s√łge p√• et par navne, f√łr jeg forstod, at der var tale om en sand historie. Og f√łj for pokker, hvor var den sand.

Panurgias var selv personligt ven med Jean-Claude Arnault, der blev d√łmt for hele 18 tilf√¶lde af voldt√¶gt. Det er ikke godt for noget eller nogen, og n√•r f√łrst vi har forst√•et gruen i de oplevelser, hans ofre har haft, og vi kigger dybere ned i efterspillet, s√• var det heller ikke noget, der kastede et specielt attraktivt lys henover den ellers s√• elit√¶re og st√¶rkt besungne Nobelkomite inden for litteratur.

De mange vidneudsagn har nemlig vist, at Arnault, der var gift med et medlem af komiteen, måske ikke var ene om af bruge sin magtposition over for kvinder både seksuelt og i andre sammenhænge. Det har efterladt komiteen med nogle gevaldige ar på sjælen, heldigvis.

‚ÄĚTvivlen‚ÄĚ handler om √©n af de mest profilerede meetoo-sager, der indtil videre er kommet frem. Den indeholder eksempler og sammenligninger fra alle omr√•der af den kulturelle verden, og vi kender til mange af dem, idet de efterf√łlgende figurative lynchninger er foreg√•et i fuld offentlighed.

Der, hvor bogen for alvor er genial, er i den m√•de, den er skrevet p√•. Panurgias skriver den nemlig i du-form til sin gamle ven, Jean-Claude, mens han dykker l√¶ngere og l√¶ngere ned i materien. I den proces udstiller han ogs√• sin egen magtesl√łshed og tvivl over for m√łdet med det uundg√•elige. Han mener ikke, han nogensinde selv har gjort sig skyldig i noget, der kunne ende som en meetoo-sag, men mellem linjerne kan du ogs√• l√¶se, at han priser sig lykkelig over, at et tidligere kvindeligt bekendtskab ikke har set sig sur p√• ham og kastet ham under bussen. Han f√łler sig sikker p√•, at det ville have kostet ham karrieren ‚Äď ogs√• selvom der ikke var skyggen af sandhed over anklagerne.

‚ÄôDu‚Äô-formen er ekstrem sv√¶rd at mestre, og det form√•r Panurgias. Virker det ikke, er det meget underligt at l√¶se. Virker det, bliver det intenst og meget personligt. Og det g√łr det her.

Vi oplever en nærmest lidende forfatter, der ikke vil tro det værste om sin gamle ven, men som også forkaster ethvert forsvar af dennes handlinger. Det er meget flot formidlet.

Men bogen handler ogs√• om tilgivelse. Hvor er tilgivelse passende? Hvorn√•r er den overhovedet mulig? Hvorn√•r skal den s√łges? Det er en intens og betydningsfuld fort√¶lling. Og p√• en eller anden m√•de er den slet ikke f√¶rdig endnu.

Basile Panurgias: ‚ÄĚTvivlen‚ÄĚ, Holgers Forlag, 208 sider, p√• dansk ved Mikael Arnbjerg, udkom august 2023.

Læs også:
Trude Teige: Tilgiv aldrig

Rikke Viemose: Håndbog for privilegieblinde mænd

Novellix: Fire Nobelnoveller

Der er lukket for kommentarer.