// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Claus Lembourn: Langs murene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige, Roman

Claus Lembourn: Langs murene

Skrevet af den 3. november 2023 – 05:05Ingen kommentarer

Med en tysk mor og en dansk far har Claus Lembourn, der er f√łdt i 1934, nok ikke v√¶ret barn i det mest identitetsharmoniske hjem i sine tidligere barne√•r. Men det, der med relativ stor sandsynlighed har v√¶ret en sv√¶r start p√• livet, kommer i den grad os til gode i ‚ÄĚLangs murene‚ÄĚ. For vi f√•r ikke alene et meget balanceret v√¶rk med respekt for b√•de den danske frihedskamp og det, Tyskland for ham repr√¶senterer.

Du skal ikke læse mange sider hen for at forstå, at Lembourn er stor beundrer af Johan Wolfgang von Goethe. Han lader ad flere omgange sin hovedperson Carl deltage i tyskundervisning, hvor netop Goethe er på programmet. Gennem beskrivelserne i disse scener lærer vi, at Lembourn i den grad ved, hvad han taler om. Og det er herligt.

Som sagt hedder hovedpersonen Carl, og han er en ung mand, der g√•r i 2. g i gymnasiet. Han har i det skjulte arbejdet som kur√©r men vil gerne v√¶re rigtig modstandsmand. Og da den mulighed melder sig, f√•r han mulighed for at blive det, han selv betegner som ‚Äôet √¶gte mandfolk‚Äô. Men er alt mon s√• rosenr√łdt, n√•r det f√łrst brager l√łs omkring ham?

Med ‚ÄĚLangs murene‚ÄĚ leverer Claus Lembourn endnu en flot sk√¶bneberetning fra 2. Verdenskrig. Og denne gang bev√¶ger han sig et par spadestik ned i den danske modstandsbev√¶gelse i vinteren 1944-45. Og der er b√•de masser af sp√¶nding og liv i fort√¶llingen.

Jeg kan virkelig godt lide den m√•de, Lembourn skriver p√•. Det er kort, skarpt fokuseret (derfor er hans b√łger heller ikke lange, tunge mursten), pr√¶cist, vedkommende og relevant for handlingen. Ingen beskrivelser, der ikke skal bruges; ingen dialog, vi ikke f√•r gl√¶de af; ingen handling, der er irrelevant. Og s√• elsker jeg hans k√¶rlighed til det tyske sprog og digtekunsten. Vi f√•r flere eksempler p√• korte, flotte digte, og det s√¶tter hele den h√•rde tid og bagsk√¶rmen for handlingen skarpt i relief.

Stærkt gået, Lembourn. Jeg læser gerne mere.

Claus Lembourn: ‚ÄĚLangs murene‚ÄĚ, Forlaget L√¶selyst, 148 sider, udkom maj 2023.

Læs også:
Claus Lembourn: Ildtid

Niels Wium Olesen: Modstand

Mandy Robotham: Modstandskvinden

Der er lukket for kommentarer.