// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mandy Robotham: Modstandskvinden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Roman

Mandy Robotham: Modstandskvinden

Skrevet af den 27. marts 2023 – 06:00Ingen kommentarer

Det er ikke en hemmelighed, at jeg elsker at læse om alle de helte, der hjalp til i kampen mod nazisterne under Anden Verdenskrig, og Mandy Robotham er en forfatter, der skriver, så siderne vender sig selv. I denne nye historie tager hun fat på Hitlers hemmelige plan om at få så arisk en race som muligt ved at blande blod med Norges befolkning.

Vi befinder os i Norge i 1942, hvor Rumi Orlstad og hendes far arbejder for modstandsbevægelsen og smugler britiske agenter, flygtninge og forsyninger over Nordsøen til Skotland. Rumi har netop mistet sin forlovede til Nordsøen, og hun er hjerteknust og vanvittigt rasende på Hitler og alle de tyskere, der fylder Norges gader. Så da Rumi en bidende kold aften skal hente et par engelske Special Operations Executives, der skal hjælpe dem i modstandskampen, er hun bestemt ikke venligt stemt.

Den ene af mændene viser sig dog at være en norsktalende fyr ved navn Jens Parkes, og der er et eller andet ved ham, som får Rumis hjerte til at bløde op. Da Rumi finder ud af, at hendes bedste veninde Anya er blevet gravid og er indlogeret på et specielt fødehjem oprettet af tyskerne, kan hun ikke undgå at blive mistænksom. Hvad sker der med kvinderne, efter de har født, og hvorfor er stedet så stærkt bevogtet? Hun kan ikke hjælpe Anya alene, men kan Jens hjælpe hende, nu hvor Gestapo har fået færten af ham?

Robotham har en evne til at skrive om historiske emner, jeg aldrig har hørt om, og denne bog er et godt eksempel på netop det. Jeg anede ikke, at Norge var så vigtig en brik i Hitlers plan om at fremavle en fin arisk race gennem parring af udvalgte SS-folk og norske kvinder – et nazistisk avlsprogram ledet af Himmler kaldet ’Lebensborn’. Denne bog handler til dels om de kvinder, der ofte af tvang blev gravide med tyske soldater, men mest om Rumi og hendes sorg over at miste så meget og hendes vrede overfor tyskerne. Jeg savnede et lidt større indblik i delen med de kvinder, der forsvandt efter fødslen, og især hvor børnene endte henne, men til trods for det skriver Robotham, så man glemmer tiden, og jeg bliver aldrig skuffet over hendes bøger.

Læs også vores anmeldelser af de andre bøger af Mandy Robotham her

Mandy Robotham: Modstandskvinden, HarperCollins Nordic, oversat af Lene Støvring, 392 sider, februar 2023

Der er lukket for kommentarer.