// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Wung-Sung: Ud af ti mænd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Jesper Wung-Sung: Ud af ti mænd

Skrevet af den 27. februar 2023 – 05:53Ingen kommentarer

Jesper Wung-Sung er om nogen besunget i Danmark. Og det er ikke underligt. Han har en omgang med ord og handling, der holder dig på kanten og hele tiden får dig hevet tilbage, når du er på vej ud over. Sådan er det også med hans seneste novellesamling ”Ud af ti mænd”.

I de ti noveller møder du ni mænd og en transkvinde. Alle ti er anonymiserede ved ikke at have et navn, men de er stadig ganske skarpt aftegnede, og du er ikke i tvivl om, at de er mennesker af kød og blod med masser af karakter og hjerte.

Disse ti mennesker kommer så ud for forskellige ting, der mere eller mindre tydeligt lægger sig op ad nutidens interessante politiske eller emotionelle dagsordener og derved bliver vedkommende og føles aktuelle.

Kan man kalde dette et engageret indlæg om den danske mands krise i et moderne samfund? Tjah, det er et fortolkningsspørgsmål. Jeg ser det ikke sådan, at Wung-Sung decideret er gået efter at kreere hverken en bredside eller en stille hvisken fra den moderne mands side, men via sine fortællinger har han opnået det, der nok ikke kan beskrives meget anderledes.

Det er dog nok mest af alt en stille misfortolkning, idet netop den moderne mand selv har været med til at sætte de nuværende rammer for sin egen eksistens. Det er netop manden af i går, som har det lidt sværere med samfundet af i dag – i øvrigt nøjagtigt som det altid har været. Og jeg synes faktisk, at Wung-Sung – måske igen uden en direkte hensigt men som et synligt bevis på, at han har fingeren solidt plantet på den danske samfundspuls – i nogle af novellerne rammer netop den tone og den forståelse. Vi prøver alle sammen. Vi arbejder på det. Vi vil så gerne. Og vi når oftest i mål. Nogle gange løber tiden – eller sidetallene – bare ud for os.

Jesper Wung-Sung skriver intelligent og er ikke bange for at smide lidt af sig selv ind i sine fortællinger. Det kan jeg godt lide. Samtidig er han heller ikke bange for at præsentere ufærdige løsninger, eller måske rettere historier uden en facitliste. Det gør ham ikke hverken fagligt sky eller historierne mangelfulde. Det gør hans noveller levende, troværdige og virkelighedstro.

Jeg træder måske ikke op på en sæbekasse og råber ”Ud af ti mænd” ind i ørene på læserne, men jeg må erkende, at hans fortællinger bliver hængende og vokser i mig. Jeg er ganske begejstret, og den følelse vil jeg gerne dele med andre.

Jesper Wung-Sung: ”Ud af ti mænd”, Politikens Forlag, 388 sider, udkom januar 2023.

Læs også:
Jesper Wung-Sung: Kvinde set fra ryggen

Anne-Marie Vedsø Olesen: Drift

Sheila Armstrong: At flå en fisk

Der er lukket for kommentarer.