// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knut Hamsun: Sult
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Roman

Knut Hamsun: Sult

Skrevet af den 16. februar 2023 – 05:27Ingen kommentarer

Selveste Albert Einstein udtalte engang om forfatteren Knut Hamsun: ”Jeg anser ham for at være et af tidens største mennesker.” Og Ernest Hemingway har udtalte, at var Hamsun, der lærte ham at skrive. Okay, det var naturligvis før, at Hamsun døde i had, udskudt af samfundet som erklæret nazist, men det siger en hel del om hans forfatterskab.

Den norske forfatter og nobelprismodtager, Sigrid Undset, har til gengæld drillet Hamsun ved at sige, at alle hans bøger handler om bondedrengen, der forsøger at komme i seng med prinsessen. Jo jo, de var ikke på bedste fod med hinanden, men hun har jo – meget simplificeret – ikke helt uret.

Hamsuns værk ”Sult” er blevet omarbejdet ad flere omgange. Af Hamsun selv. Både sprogligt (af indlysende årsager, idet den første udgave udkom på en mærkværdig blanding af norsk og dansk) og indholdsmæssigt, idet Hamsun selv i sit lange forhold til roman udviklede forskellige følelser og ønskede præciseringer. I denne udgave får vi den helt rå, originale version, hvor både sprog og indhold har endnu mere bid og karakter, end det er tilfældet i senere udgaver, der altså er udkommet før.

På en måde passer denne udgave af ”Sult” uendelig godt ind i tiden. Vi får her serveret en meget direkte og skånselsløs udgave af den hårde historie. Som sproget er blandt de fleste mennesker på sociale medier, og som usikkerhed og angst ligger mere og mere til grund for an øget aggressivitet, synes det at være oplagt at bekræfte over for nutidens generationer, at vi – igen – ikke er de første, der gennemlever den slags.

I ”Sult” er jeg-personen den unavngivne fortæller – selvom han gennem bogen opgiver et hav af falske navne – der gennem sin fattigdom og sine pinsler glider længere og længere ind i en grad af vanvid i, Kristiania, som Olso tidligere hed. Men bogen er fragmenteret og har på mange måder ikke en rød tråd. Du mærker også tydeligt, at den begyndte som et uddrag og først blev færdiggjort halvandet år senere, da Hamsun som fattig, sultende på et kvistværelse i København var påbegyndt historien som en artikel.

Det er en turbulent handling, hvor afvisning kan ses som et gennemgående tema. Det gælder både hovedpersonens skriverier, hans kærlighedsliv og hans status som borger i byen. Den er på mange måder grusom, men den spejler nok meget fint den tid, den foregår i.

Romanen udkom i 1890 og beskriver hans begær efter og fascination af kvinden Ylajali, som han aldrig formår at komme helt tæt på. I stedet driver fattigdommen ham ud af byen, og han tager hyre på en båd.

Der er ingen tvivl om, at Hamsun var en helt unik forfatter. Historien er gribende, hård, og dyster, men samtidig fastholder han os med underholdende minifortællinger, masser af passion og brede penselstrøg af humor. Du skal jo nok læse noget Hamsun på et tidspunkt. Og skal du det, kan du med stor fordel vælge denne udgave af ”Sult”.

Knut Hamsun: ”Sult”, Forlaget Gyldendal, 328 sider, udkom januar 2023 (første gang i 1890).

Læs også:
Knut Hamsun: Dronningen af Saba og andre noveller

Fjodor Dostojevskij: Idioten

Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet

Der er lukket for kommentarer.