// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet

Skrevet af den 23. december 2020 – 12:29Ingen kommentarer

Vi starter med en erkendelse. Jeg har l√¶st adskillige af Ernest Hemingways v√¶rker og flere biografier om manden. Men jeg har aldrig f√łr l√¶st “Papa’s” mest ber√łmte og i manges √łjne bedste v√¶rk.

Det har jeg så gjort nu.

Men ligesom med Albert Camus’ “Faldet” for √•r tilbage, s√• giver det ikke rigtig mening at en l√¶gmand som mig leder efter h√•rene i suppen i en af det forrige √•rhundredes st√łrste forfatteres st√łrste v√¶rk, der var udslagsgivende for at han modtog Nobels litteraturpris. For “Den gamle mand og havet” er selvf√łlgelig en litter√¶r diamant af de helt store, som man bare b√łr l√¶se. L√¶ngere er den egentlig ikke.

Bogen blev Hemingways sidste roman og regnes som v√¶rende et af de st√łrste v√¶rker i amerikansk litteratur.

Er man lige som undertegnede bagud p√• den konto, s√• er her en glimrende lejlighed, hvor der f√łlger en masse virkelig fantastisk ekstramateriale med, ligesom der er tale om en ny dansk overs√¶ttelse.

Ekstramaterialet, der udg√łr mere end 2/3-dele af bogen, er en helt buffet af l√¶kkerier. I starten af bordet har vi et forord af Hemingway’s barnebarn og en introduktion skrevet af Hemingway’s s√łn. Hovedretten er selve historien om den gamle mands kamp p√• havet mod den store fisk.

Til dessert diskes blandt andet op med en tidligere uudgivet novelle med titlen “Jagtens gl√¶der”, Hemingways liste over de vigtigste hajer i cubanske farvande, udvalgte redaktionelle √¶nringer i manuskriptet og Hemingways tale, da han modtog Nobelprisen i 1954.

Ja, “Den gamle mand og havet” er naturligvis fremragende. En stor og intens l√¶seoplevelse. T√¶nk at man kan f√• s√• meget ud af et s√• simpelt setup, som en gamle mand i en b√•d.

N√•r det er sagt, s√• er jeg heller ikke bange for at sige, at “Farvel til v√•bnene” i mine √łjne er i en klasse for sig selv. Ja, den er faktisk s√• god, at jeg har l√¶st og anmeldt den hele to gange. I 2008 og 2019. Det kan ogs√• v√¶re udtryk for at undertegnede er ved at blive en gammel mand.

Ernest Hemingway: Den gamle mand og havet. Lindhardt og Ringhof, 2020. 372 sider inkl. ekstramateriale.

Der er lukket for kommentarer.