// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Knut Hamsun: Dronningen af Saba og andre noveller
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Noveller

Knut Hamsun: Dronningen af Saba og andre noveller

Skrevet af den 18. august 2019 – 07:44Ingen kommentarer

Knut Hamsun er vel den mest omdiskuterede norske forfatter i det 20. århundrede. I sin høje alderdom gjorde hans støtte til nazisterne ham til landsforræder, men lang tid før det gjorde hans forfatterskab ham til en kontroversiel figur.

Dronningen af Saba er 19 noveller udvalgt fra fire novellesamlinger. Det er noveller, hvor de (altid mandlige) hovedpersoner ofte er i deres følelsers vold. I titelnovellen rejser en mand desperat gennem Sverige i et tog uden billet, fordi han har set en kvinde i toget han tidligere har mødt og som han tror er ham venligt stemt. I På Blåmandsø ender en mands forelskelse i en kvinde tragisk, og i Spøgelset bliver en ung dreng plaget af mindet om knap så ærefrygtig omgang med døde.

Hovedpersonerne er ofte en smule lattervækkende, lidt overspændte eller selvoptagede. I andre noveller møder man mennesker på bunden af samfundet, f.eks. i novellen om det hårde arbejde på Amerikas Prærie. Det er kort sagt en varieret novellesamling, men varieret over nogle temaer der går igen i Hamsuns forfatterskab.

Hamsun er en stor forfatter, og kan i få ord få sine knudemænd til at stå knivskarpt for læserne med stærke dialoger. I det meget velskrevne efterord fra Sonny Ankjær Sahl får vi Hamsun gennemgået, kort og koncist, og jeg hæftede mig ved at han nævner at novellerne står i skyggen af mesterværker som Sult og Pan, og det er jeg sådan set enig i, så hvis nye læsere får lyst til at dukke ned i Hamsuns forfatterskab, vil jeg anbefale dem at starte med Sult og de øvrige romaner, og så kan man læse denne novellesamling, hvis man har lyst til at komme hele vejen rundt.

Knut Hamsun: Dronningen af Saba og andre noveller. 280 sider, Turbine. 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.