// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ewan Morrison: Sådan overlever man alt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dystopi, Humor, Roman, Spænding

Ewan Morrison: Sådan overlever man alt

Skrevet af den 15. februar 2023 – 06:34Ingen kommentarer

Vi har nok kun set begyndelsen. Ligesom vi blev oversvømmet af bøger om hekse, trolde og magiske verdener i kølvandet på J.K. Rowlings revolutionerende bogserie-succes om Harry Potter, så vil boghandlernes hylder i de kommende år blive fyldt med bøger om pandemier, klodens endeligt og menneskehedens kamp for at overleve et stadigt stigende antal kriser i verden. Jeg kan blot sige, at hvis de er skrevet som ”Sådan overlever man alt”, så kan vi kun glæde os.

Jeg har en grundforestilling om, at emner som disse på en skidt læserdag kan være lidt trættende, mens de på en god læserdag med ja-hatten presset godt ned over ørerne kan være lige præcis det, du har lyst til. Lige meget hvor du befinder dig på skalaen, vil netop en populær genre kræve noget ekstra af formidleren. Og her er vi ekstremt heldige. For ikke alene krydrer skotske Ewan Morrison sin roman med spændende dynamikker og ekstra lag af spænding end blot selve pandemien, der raser. Han formår også at skrive det i et sprog, der i den grad fanger os og er med til at sætte hovedpersonen, den 16-årige Haley, i centrum for både handlingen og opfattelsen af en helt ny verden. Sprogligt er den gennemarbejdet, og oversætter Rasmus Hastrup bør have en særlig medalje for sit arbejde. Haley kunne nemlig lige så godt have været dansk, og har du selv børn eller kender børn i den alder, så vil du trække gevaldigt på smilebåndet over nogle af de herlige udtryk, hun bruger. Et særligt tak til Rasmus for at ramme den ’lige bagi’.

Handlingen er ikke indviklet men dog omfattende. Grundlæggende handler bogen om en pandemi, der er væsentligt mere alvorlig end Covid-19. Den handler om en families overlevelse på trods af dysfunktionelle forhold mellem dens medlemmer. Mens faren er en ’prepper’, altså sådan én der altid forbereder sig på det værste, og som, når pandemien så bryder ud, er helt klar, så er moren – om man så må sige – det stikmodsatte.

Nu er familien så på jagt efter at overleve og skal opholde sig under nærmest belejringslignende forhold uden at vide meget om, hvordan eller hvornår det hele ender. Hvad det bringer med sig af paranoia og humørsvingninger samt direkte frygt bliver også foldet imponerende ud.

Nu lyder det hele lidt dystert. Det er det overhovedet ikke. Fortællingen er nemlig bygget op som en slags guide til, hvordan du skal forholde dig i en situation som denne. Et kapitel hedder eksempelvis ”Hvad man ikke skal gøre i rationsbunkeren” Et andet ”Hvordan man narrer folk ved at foregive interesse”. Et tredje ”Tegn på kommende kollaps”. Men mest af alt – og det kan komme som en herlig overraskelse – så er bogen propfyldt med humor. Alt er formidlet ud fra Haleys virkelighed, og hun har en blanding af en 16-årigs appetit på livet og en ironisk distance til alt og alle.

Bogen er en rutschetur af oplevelser – både sjove, spændende og skræmmende. Og jeg forstår godt, at Morrison for dette værk blev indstillet til et hav af bogpriser. Jeg bliver simpelthen så glad i låget, når både oprindelseshistorien og oversættelsen er taget så seriøst og er så gennemarbejdet som her.

Ewan Morrison: ”Sådan overlever man alt”, Forlaget Screaming Books, 329 sider, på dansk ved Rasmus Hastrup, udkom oktober 2022.

Læs også:
Emily St. John Mandel: Station Elleve

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder

Hanne-Vibeke Holst: Som pesten

Der er lukket for kommentarer.