// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Emily St. John Mandel: Station Elleve
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dystopi, Roman

Emily St. John Mandel: Station Elleve

Skrevet af den 24. september 2022 – 06:36Ingen kommentarer

Dystopi. Kaos. Pandemi. Sammenbrud. Det er de hurtige ord til at beskrive, hvad Station Elleve handler om. Det er en barsk bog om, hvordan den civilisation, som, vi kender, går til grunde.

En iskold aften spilles King Lear i et teater i Toronto. Midt i sit livs rolle falder den ber√łmte skuespiller Arthur Leander om p√• scenen. Barneskuespilleren Kirsten er vidne til Arthurs d√łd og senere den aften er der Breaking news p√• alle tv-kanaler, da en d√łdbringende virus har ramt verden. Intet er derefter l√¶ngere, som vi kender det. Sammenbruddet er en realitet, og den overlevende befolkning st√•r ved et nyt √•r 0.

Efter den tragiske h√¶ndelse p√• scenen i Toronto f√•r vi nu i flashbacks fortalt Arthur Leanders livshistorie med hans tre koner, en enkelt s√łn og hans venskab til Clark. Vi f√łlger Kirsten, som efter sammenbruddet har sluttet sig til en omrejsende teatertrup, som rejser rundt i landet til de sporadiske bysamfund, som er opst√•et rundt omkring. Det er en farlig f√¶rd, for hvem kan man stole p√•, da der b√•de plyndres og myrdes i kampen for overlevelse. Efterh√•nden f√•r truppen nys om, at der skulle v√¶re et helle i en lufthavn, hvor en √¶ldre herre har skabt et helt museum ud af de remedier og genstande, som var i brug inden sammenbruddet, og som er med til at fort√¶lle om en fortid, hvor man havde elektricitet, br√¶ndstof, mobiltelefoner, aviser og meget andet.

I l√łbet af romanen bliver vi bekendt med, hvordan folk kender hinanden p√• kryds og tv√¶rs, og i lufthavnen bliver den sidste brik lagt, og vi er vidner til, at verden nogle gange er mindre, end vi tror.

Station elleve er en h√•rd roman, der er kaos og ubehag, og n√•r man l√¶ser den her i 2022, efter vi har oplevet en pandemi, s√• s√¶tter den helt klart tanker i gang. Kunne vi v√¶re endt samme sted? Det interessante er, at romanen er skrevet tilbage i 2015, alts√• f√łr vi kendte til Covid-19, men panikken og angsten, som beskrives i romanen, synes at v√¶re genkendelig. Der bliver ogs√• vendt op og ned p√•, hvad vi forst√•r ved tid. Pludselig er iPhones og computere museumsgenstande, som folk f√łdt efter sammenbruddet ikke kan forst√•, og teatertruppens opf√łrsel af Shakespeare bliver lidt tragikomisk, da det n√¶sten bliver et billede p√• den tid, de selv lever i, i stedet for at v√¶re et billede af en fortid.

Station elleve er en bog om tab, kaos, men også længsel. Verden er truet, ja eksistensen er truet, Рmen heldigvis er der lys for enden af tunnelen.

Emily St. John Mandel har vundet flere priser for Station Elleve og i 2021 udkom HBO serien Station eleven som er baseret på hendes roman.

Emily St. John Mandel. Station elleve. Lindhardt og Ringhof. 2022. 360 sider. Oversat af Nanna Solow.

Der er lukket for kommentarer.