// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dystopi, Roman, Science fiction

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder

Skrevet af den 4. juni 2022 – 06:53Ingen kommentarer

Jeg må sige, at Jens Liljestrand havde mig i sin hule hånd fra første side i denne dystopiske roman om klimaforandringer og skovbrande på grund af global opvarmning. En lille familie på fem bliver tvunget på flugt fra en voldsom og altopslugende brand og må indse, at fremtidens håb for en bedre verden langsomt smuldrer mellem deres fingre.

Didrik og Carola havde planlagt præcis, hvad der skulle ske efter fødslen af deres tredje barn. De havde brugt alle deres penge på en drømmeferie til Thailand, mens deres bolig i Sverige blev lejet ud. Nu skulle de fokusere på hinanden og prøve at reparere den skade, Didrik havde forvoldt deres familie. Fikse at han havde ladet en kvinde komme mellem dem. Men ikke alt går som planlagt. En voldsom skovbrand har spredt sig, og det sommerhus i skoven, de har lånt, indtil de skal rejse, er pludselig ikke så sikkert at befinde sig i længere. Men hvor skal de tage hen? Og som om det ikke er slemt nok, er deres elbil ved et uheld blevet afladet, så de må drage afsted til fods med Zacharias på fem, Vilja på fjorten og en baby i barnevogn.

Sammen forsøger de at finde en vej ud af skoven, men der går ikke længe, før panikken får sit tag i dem. Der er mere og mere røg, og de få biler, de ser, stopper ikke. Kun det ene par, som nægter at tage dem alle med på nær lille baby Becky – hende kan de godt tage. Didrik føler, at han skal tage styring og vise, at han kan tage vare på sin familie, men fejler gang på gang.

I Stockholm møder vi influenceren Melissa, som, før coronapandemien brød ud, havde en affære med Didrik og var overbevist om, at han ville gå fra sin kone, og at hun skulle være bonusmor for Zacharias og Vilja. Så blev Carola gravid med Becky, og alle planer ændrede sig. Melissa passer i øjeblikket en luksuslejlighed for en tidligere succesfuld tennisstjerne kaldet André uden at ane, at der er en enorm horde af klimaflygtninge på vej til Stockholm, og at byen snart vil være i yderste alarmberedskab.

Vi følger fire hovedpersoner, efterhånden som skovbrandene spreder sig, mens lejre til de mange flygtninge bliver etableret, og forsyningskæden bliver brudt og efterlader mangel på modermælkserstatning og bleer til de små. Didriks familie bliver splittet ad, og i den dybe krise, de befinder sig i, beslutter Didrik sig for, at han hellere vil have det liv, han havde håbet på med Melissa. Men vil hun overhovedet have ham nu? Og hvad med hans ansvar overfor familien?

Selv hvis alt forsvinder er som skrevet til en film. Jeg kunne forestille mig scenerne på det store lærred, undervejs som jeg læste, og selvom jeg fandt dele af bogen langtrukne – især den del hvor vi følger rigmanden Andrés forkælede voksne søn – så synes jeg, at alle løse ender blev samlet til sidst, og vi fik en ægte Hollywood-afslutning. Historien føltes virkelighedstro, og Liljestrands karikerede personager gav den ellers dommedagsagtige følelse et humoristisk indspark. Jeg kan garantere dig, at denne bog både vil ryste og underholde dig fra start til slut.

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder, Lindhardt og Ringhof, oversat af Andrea Fehlauer, 502 sider, maj 2022

Der er lukket for kommentarer.