// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dystopi, Roman, Science fiction

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder

Skrevet af den 4. juni 2022 – 06:53Ingen kommentarer

Jeg m√• sige, at Jens Liljestrand havde mig i sin hule h√•nd fra f√łrste side i denne dystopiske roman om klimaforandringer og skovbrande p√• grund af global opvarmning. En lille familie p√• fem bliver tvunget p√• flugt fra en voldsom og altopslugende brand og m√• indse, at fremtidens h√•b for en bedre verden langsomt smuldrer mellem deres fingre.

Didrik og Carola havde planlagt pr√¶cis, hvad der skulle ske efter f√łdslen af deres tredje barn. De havde brugt alle deres penge p√• en dr√łmmeferie til Thailand, mens deres bolig i Sverige blev lejet ud. Nu skulle de fokusere p√• hinanden og pr√łve at reparere den skade, Didrik havde forvoldt deres familie. Fikse at han havde ladet en kvinde komme mellem dem. Men ikke alt g√•r som planlagt. En voldsom skovbrand har spredt sig, og det sommerhus i skoven, de har l√•nt, indtil de skal rejse, er pludselig ikke s√• sikkert at befinde sig i l√¶ngere. Men hvor skal de tage hen? Og som om det ikke er slemt nok, er deres elbil ved et uheld blevet afladet, s√• de m√• drage afsted til fods med Zacharias p√• fem, Vilja p√• fjorten og en baby i barnevogn.

Sammen fors√łger de at finde en vej ud af skoven, men der g√•r ikke l√¶nge, f√łr panikken f√•r sit tag i dem. Der er mere og mere r√łg, og de f√• biler, de ser, stopper ikke. Kun det ene par, som n√¶gter at tage dem alle med p√• n√¶r lille baby Becky ‚Äď hende kan de godt tage. Didrik f√łler, at han skal tage styring og vise, at han kan tage vare p√• sin familie, men fejler gang p√• gang.

I Stockholm m√łder vi influenceren Melissa, som, f√łr coronapandemien br√łd ud, havde en aff√¶re med Didrik og var overbevist om, at han ville g√• fra sin kone, og at hun skulle v√¶re bonusmor for Zacharias og Vilja. S√• blev Carola gravid med Becky, og alle planer √¶ndrede sig. Melissa passer i √łjeblikket en luksuslejlighed for en tidligere succesfuld tennisstjerne kaldet Andr√© uden at ane, at der er en enorm horde af klimaflygtninge p√• vej til Stockholm, og at byen snart vil v√¶re i yderste alarmberedskab.

Vi f√łlger fire hovedpersoner, efterh√•nden som skovbrandene spreder sig, mens lejre til de mange flygtninge bliver etableret, og forsyningsk√¶den bliver brudt og efterlader mangel p√• moderm√¶lkserstatning og bleer til de sm√•. Didriks familie bliver splittet ad, og i den dybe krise, de befinder sig i, beslutter Didrik sig for, at han hellere vil have det liv, han havde h√•bet p√• med Melissa. Men vil hun overhovedet have ham nu? Og hvad med hans ansvar overfor familien?

Selv hvis alt forsvinder er som skrevet til en film. Jeg kunne forestille mig scenerne p√• det store l√¶rred, undervejs som jeg l√¶ste, og selvom jeg fandt dele af bogen langtrukne ‚Äď is√¶r den del hvor vi f√łlger rigmanden Andr√©s fork√¶lede voksne s√łn ‚Äď s√• synes jeg, at alle l√łse ender blev samlet til sidst, og vi fik en √¶gte Hollywood-afslutning. Historien f√łltes virkelighedstro, og Liljestrands karikerede personager gav den ellers dommedagsagtige f√łlelse et humoristisk indspark. Jeg kan garantere dig, at denne bog b√•de vil ryste og underholde dig fra start til slut.

Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder, Lindhardt og Ringhof, oversat af Andrea Fehlauer, 502 sider, maj 2022

Der er lukket for kommentarer.