// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Agner Pedersen: De største taler
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gaveide, Historie, International Politik, Politik & debat

Anders Agner Pedersen: De største taler

Skrevet af den 9. december 2022 – 06:47Ingen kommentarer

Journalist Anders Agner Pedersen har begivet sig ind i en verden af ord, men ikke hvilke som helst ord. Hans fascination for amerikansk politik og især de store præsidenter fik ham til at kaste sin opmærksomhed på nogle af de største taler, der er givet af præsidenter, der har haft massekommunikation som redskab, altså primært radio og tv.

Og han er endda gået et skridt længere end til blot at fabulere over indholdet i nogle af de store taler. Han har talt med seks ud af syv af de taleskrivere, der lå bag om de ord, der væltede ham bagover af begejstring. I tilfældet med den syvende var det desværre ikke muligt, da både præsidenten og staben omkring ham alle var afgået ved døden.

I sidstnævnte tilfælde er der tale om de såkaldte ’Fireside chats’, som præsident Franklin Delano Roosevelt holdt lige fra sin indsættelse i 1933. For første gang hørte den amerikanske befolkning deres præsident nærmest i samtale med dem i stedet for i en tale til dem. Disse taler var en kæmpesucces. Og for at få mere indsigt i talerne har Anders Agner talt med en række af de store Roosevelt-eksperter samt besøgt hans hjem og hans præsident-bibliotek i Hyde Park i New York.

Anders Agner formår at tage os med om bag talerne såvel som både talegiverne og de omstændigheder, der gjorde talerne nødvendige. Med sin grundige gennemgang sætter han talerne i perspektiv, og ved flere tilfælde får – for mig – nye oplysninger mig til at ’lytte’ til hele passager på en helt ny måde. Det er alt sammen uendeligt fascinerende.

Talerne i bogen er følgende:
– Franklin D. Roosevelt: Fireside chat, 12. marts 1933, Det Hvide Hus, Washington, D.C.
– John F. Kennedy: Fredstalen, 10. juni 1963, American University, Washington, D.C.
– Richard M. Nixon, Indsættelsestalen, 20. januar 1973, Washington, D.C.
– Ronald Reagan, Berlin-talen, 12. juni 1987, Brandenburger Tor, Berlin
– George H.W. Bush: Pearl Harbor-talen, 7. december 1991, Pearl Harbor, Hawaii
– Bill Clinton, Konventtalen, 16. juli 1992, Madison Square Garden, New York
– Barack Obama, Bloody Sunday-talen, 7. marts 2015, Selma, Alabama

Sammen med selve talen får du altså årsagen til talen, det tidshistoriske perspektiv, tankerne bag måden at formidle talen på samt nødvendige oplysninger om både den pågældende præsident – en blå bog – og lidt information om præsidentens historie op til og gennem den givne tale.

Anders Agner har gennemarbejdet dette emne til nærmest perfektion. Jeg lærte nyt ved at læse bogen, og jeg fik ikke for meget ævl og bævl. Det er sjældent forfattere af bøger af denne type kan afstå fra at spæne i alle mulige retninger. Anders Agner holder snuden solidt i sporet, og jeg føler på intet tidspunkt, at jeg spilder min tid. Godt gået, og en stor anbefaling værdig.

Anders Agner Pedersen: ”De største taler”, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 264 sider, udkom september 2022.

Læs også:
Simon Sebag Montefiore: Taler der forandrede verden

Ted Sorensen: Præsidentens mand

Kristian Madsen: Skriv gode taler

Der er lukket for kommentarer.